Reklama

Najzdrowsze zupy dla dzieci to takie, które zawierają dużą ilość warzyw, najlepiej sezonowych – wówczas będą najsmaczniejsze. Ich przygotowanie będzie też znacznie tańsze. Poza sezonem nie bój się sięgać po mrożonki, które mimo obróbki termicznej nadal są zdrowym i wartościowym wyborem. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na najzdrowsze zupy dla dzieci.

Reklama

Czy dzieci muszą jeść zupy?

Nie, nie muszą, ale warto, aby zupy znalazły się w diecie dziecka. Pomimo obróbki termicznej zupy to źródło witamin i błonnika. Smaczne i sycące będą doskonałym pomysłem na zdrowy obiad dla całej rodziny. Przedstawiamy sprawdzone przez nas przepisy na lekkie, a zarazem odżywcze zupy dla dzieci.

Pomidorowa

Zawiera likopen – naturalny barwnik nadający pomidorom czerwony kolor. Likopen należy do karotenoidów, które „wymiatają” z organizmu szkodliwe wolne rodniki. W ten sposób zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, nadciśnienie, nowotwory. Te choroby często mają swój początek w dzieciństwie, warto temu zapobiec. Likopen jest lepiej przyswajalny z produktów przetworzonych, jak ketchup czy właśnie zupa pomidorowa, niż ze świeżych pomidorów. Pod wpływem temperatury przekształca się w postać, która jest dużo lepiej wchłaniana z przewodu pokarmowego. W 100 g pomidorów są 3 g likopenu, w 100 ml zupy pomidorowej – 8 mg. Jeszcze lepiej przyswaja się w obecności tłuszczów, dlatego do pomidorowej dodaj łyżeczkę śmietany. Pomidory poleca się też chorowitkom i niejadkom (są bogate w witaminy z grupy B, żelazo, potas).

Wypróbuj nasz przepis:
Zupa pomidorowa (po 7. miesiącu)

Rosół

Znakomicie rozgrzewa, dlatego jest uznawany za bardzo dobry lek na przeziębienie. Szczególnie pomocny przy pierwszych objawach infekcji. W czasie gotowania z mięsa uwalnia się cysteina, która ułatwia odkrztuszanie śluzu. Rosołek dla dziecka, któremu dopiero zaczynasz rozszerzać dietę, ugotuj na samych warzywach (będzie to bulion warzywny). Dla nieco starszego dziecka rosół przygotuj na mięsie, np. udku z indyka (przed gotowaniem zdejmij z niego skórę, by rosół nie był zbyt tłusty). Najbardziej wartościowy będzie po dodaniu lanych kluseczek (ze względu na dodatek żółtka bogatego w żelazo). Ucz dziecko jeść rosołek z jarzynami (marchew, pietruszka, por) i zieloną pietruszką (bogatą we wszystkie witaminy oraz składniki mineralne).

Uwaga: jeśli dziecko jest alergikiem, nie podawaj mu rosołu do końca 2. roku; przenikają do niego uczulające białka z mięsa.

Wypróbuj nasz przepis:
Rosół (po 10. miesiącu)

Zupa z zielonych warzyw

Zielone warzywa zawierają bardzo dużo kwasu foliowego oraz sporo żelaza. Pomagają one hemoglobinie (czyli czerwonemu barwnikowi krwi) transportować tlen oraz składniki odżywcze do każdej komórki. Zapobiegają więc anemii, częstej u dzieci, która jest jedną z przyczyn nawracających infekcji.

Wypróbuj nasz przepis:
Zupa z zielonych warzyw (po 12. miesiącu)

Marchwiowa

Polecana jako pierwsza zupka niemowlętom. Marchewka zawiera wyjątkowo dużo beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, pomaga odeprzeć ataki bakterii i wirusów, poprawia wzrok. W marchwi jest sporo witamin z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod oraz potas. Zupa marchwiowa poprawia pracę przewodu pokarmowego i jest bardzo często zalecana przy biegunkach. To wyjątkowo lekka zupa dla dziecka, ale polubią ją także starszaki i dorośli.

Wypróbuj nasz przepis:
Zupa marchwiowa (po 12. miesiącu lub po 6. miesiącu, jeśli zrezygnujesz z przypraw)

Ogórkowa

Ogórki kiszone to znakomite źródło witaminy C, bardzo ważnej dla odporności, oraz bakterii kwasu mlekowego, które również wspomagają siły obronne organizmu. Kiszone ogórki pobudzają też wydzielanie soków żołądkowych, dlatego zupa ogórkowa jest bardzo polecana niejadkom oraz dzieciom po infekcji, które nie mają apetytu.

Wypróbuj nasz przepis:
Zupa ogórkowa (po 10-12. miesiącu)

Dyniowa

Dynia zawiera wiele cennych witamin i minerałów, takich jak wapń, magnez, selen, potas, witaminę A, C i E, a także kwas foliowy i beta-karoten. Zupa z dyni jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, co doceni się zwłaszcza w trakcie zimnych dni. Ponadto dynia zawiera dużo błonnika, który reguluje prawidłową pracę układu trawiennego.

Wypróbuj nasz przepis:

Złocista zupa z dyni (po 1. lub po 2. roku życia, w zależności od wybranego przepisu)

Barszcz

Buraki to źródło żelaza, wapnia i potasu. Barszcz zawiera ogrom antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki w organizmie. Nadmiar wolnych rodników powoduje rozwój groźnych chorób, w tym nowotworów. Buraki polecamy zwłaszcza osobom, które cierpią na anemię: pomogą one podnieść poziom żelaza we krwi. Barszcz, tuż obok tartych buraczków to jedno z najsmaczniejszych dań z wykorzystaniem buraków. Słodki smak buraków w zupie zasmakuje niejednemu niejadkowi.

Wypróbuj nasz przepis:

Barszcz (po 6. miesiącu życia lub po 12. miesiącu, jeśli przygotowujesz go na zakwasie)

Zobacz też:

Reklama

Mat. prasowe

Reklama
Reklama
Reklama