Reklama

Najzdrowsze zupy dla dzieci to takie, które zawierają dużą ilość warzyw, najlepiej sezonowych – wówczas będą najsmaczniejsze. Ich przygotowanie będzie też znacznie tańsze. Poza sezonem nie bój się sięgać po mrożonki, które mimo obróbki termicznej nadal są zdrowym i wartościowym wyborem. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na najzdrowsze zupy dla dzieci.

Spis treści:

Zdrowe zupy dla dzieci to płynne złoto

Kiedy przychodzi czas rozszerzania diety niemowlaka, wielu rodziców zastanawia się, czy dziecko naprawdę musi jeść zupy. Mamy dla Was dobrą wiadomość – nie muszą, ale warto, by zupy pojawiły się w diecie malucha. Mimo obróbki termicznej są źródłem witamin i błonnika, a przy tym smaczne i sycące, idealne na zdrowy obiad dla całej rodziny. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na lekkie, a jednocześnie pożywne zupy, które pokochają Wasze dzieci.

Najzdrowsze zupy dla niemowlaka

W polskiej kuchni znajdziecie mnóstwo przepisów na pyszne i zdrowe zupy, z którymi każdy poradzi sobie bez problemu. Jednak rodzice najmłodszych dzieci muszą szczególnie uważać na składniki. W pierwszym roku życia maluszka warto dokładnie wybierać produkty, z których przygotowujemy zupę. Jeśli szykujesz danie dla niemowlaka, unikaj:

  • soli;
  • cukru i innych słodkich dodatków – unikaj dosładzania zup, nawet miodem, który nie jest polecany dzieciom poniżej 1. roku życia ze względu na ryzyko botulizmu;
  • ostrych przypraw – unikaj pieprzu, chili czy innych ostrych przypraw, które mogą podrażniać delikatny żołądek.

Pyszna i zdrowa pomidorowa dla maluszka

Zupa pomidorowa zawiera likopen – naturalny barwnik nadający pomidorom czerwony kolor. Likopen należy do karotenoidów, które „wymiatają” z organizmu szkodliwe wolne rodniki. W ten sposób zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, nadciśnienie, nowotwory. Te choroby często mają swój początek już w dzieciństwie, więc warto temu zapobiec.

To danie ma więcej likopenu niż pomidor z krzaczka

Likopen jest lepiej przyswajalny z produktów przetworzonych, jak ketchup czy właśnie zupa pomidorowa, niż ze świeżych pomidorów. Pod wpływem temperatury przekształca się w postać, która jest dużo lepiej wchłaniana z przewodu pokarmowego. W 100 g pomidorów są 3 g likopenu, w 100 ml zupy pomidorowej – 8 mg. Jeszcze lepiej przyswaja się w obecności tłuszczów, dlatego do pomidorowej dodaj łyżeczkę śmietany. Pomidory poleca się też chorowitkom i niejadkom (są bogate w witaminy z grupy B, żelazo, potas).

pomidorowa dla niemowlaka
To danie ma więcej likopenu niż pomidor z krzaczka, fot.AdobeStock/Steve

Wypróbuj nasz przepis:
Zupa pomidorowa (po 7. miesiącu)

Domowy rosół na chorobę i zły humor

Znakomicie rozgrzewa, dlatego jest uznawany za bardzo dobry lek na przeziębienie. Szczególnie pomocny przy pierwszych objawach infekcji. W czasie gotowania z mięsa uwalnia się cysteina, która ułatwia odkrztuszanie śluzu. Rosołek dla dziecka, któremu dopiero zaczynasz rozszerzać dietę, ugotuj na samych warzywach (będzie to bulion warzywny).

Jaki rosół dla starszaka?

Dla nieco starszego dziecka rosół przygotuj na mięsie, np. udku z indyka (przed gotowaniem zdejmij z niego skórę, by rosół nie był zbyt tłusty). Najbardziej wartościowy będzie po dodaniu lanych kluseczek (ze względu na dodatek żółtka bogatego w żelazo). Ucz dziecko jeść rosołek z jarzynami (marchew, pietruszka, por) i zieloną pietruszką (bogatą we wszystkie witaminy oraz składniki mineralne).

Uwaga: jeśli dziecko jest alergikiem, nie podawaj mu rosołu do końca 2. roku; przenikają do niego uczulające białka z mięsa.

Wypróbuj nasz przepis:
Rosół (po 10. miesiącu)

Zdrowe zupy dla roczniaka: zielona, z dyni, ogórkowa

Zielona zupa na anemię

Zielone warzywa zawierają bardzo dużo kwasu foliowego oraz sporo żelaza. Pomagają one hemoglobinie (czyli czerwonemu barwnikowi krwi) transportować tlen oraz składniki odżywcze do każdej komórki. Zapobiegają więc anemii, częstej u dzieci, która jest jedną z przyczyn nawracających infekcji.

zdrowa zielona zupa dla dziecka
Zielona zupa wspiera walkę z anemią u dziecka, fot.AdobeStock/tmelnikova

Wypróbuj nasz przepis:
Zupa z zielonych warzyw (po 12. miesiącu)

Zupa marchwiowa dobra na wzrok i chory brzuszek

Polecana jako pierwsza zupka niemowlętom. Marchewka zawiera wyjątkowo dużo beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, pomaga odeprzeć ataki bakterii i wirusów, poprawia wzrok. W marchwi jest sporo witamin z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod oraz potas. Zupa marchwiowa poprawia pracę przewodu pokarmowego i jest bardzo często zalecana przy biegunkach. To wyjątkowo lekka zupa dla dziecka, ale polubią ją także starszaki i dorośli.

zupa marchwiowa dla dziecka
Zupa z marchewki pomaga na chory brzuszek, fot.AdobeStock/Ravil Sayfullin

Wypróbuj nasz przepis:
Zupa marchwiowa (po 12. miesiącu lub po 6. miesiącu, jeśli zrezygnujesz z przypraw)

Znakomita ogórkowa wspiera odporność

Ogórki kiszone to znakomite źródło witaminy C, bardzo ważnej dla odporności, oraz bakterii kwasu mlekowego, które również wspomagają siły obronne organizmu. Kiszone ogórki pobudzają też wydzielanie soków żołądkowych, dlatego zupa ogórkowa jest bardzo polecana niejadkom oraz dzieciom po infekcji, które nie mają apetytu.

Wypróbuj nasz przepis:
Zupa ogórkowa (po 10-12. miesiącu)

Smakowita zupa dyniowa dla roczniaka

Dynia zawiera wiele cennych witamin i minerałów, takich jak wapń, magnez, selen, potas, witaminę A, C i E, a także kwas foliowy i beta-karoten. Zupa z dyni jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, co doceni się zwłaszcza w trakcie zimnych dni. Ponadto dynia zawiera dużo błonnika, który reguluje prawidłową pracę układu trawiennego.

Wypróbuj nasz przepis:

Złocista zupa z dyni (po 1. lub po 2. roku życia, w zależności od wybranego przepisu)

Barszcz jak u babci

Buraki to źródło żelaza, wapnia i potasu. Barszcz zawiera ogrom antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki w organizmie. Nadmiar wolnych rodników powoduje rozwój groźnych chorób, w tym nowotworów. Buraki polecamy zwłaszcza osobom, które cierpią na anemię: pomogą one podnieść poziom żelaza we krwi. Barszcz, tuż obok tartych buraczków to jedno z najsmaczniejszych dań z wykorzystaniem buraków. Słodki smak buraków w zupie zasmakuje niejednemu niejadkowi.

A small child eats vegetable soup with a spoon while sitting on a high chair
To dziecinnie prosty przepis na barszcz jak z babcinej kuchni, fot.AdobeStock/kitirinya

Wypróbuj nasz przepis:

Barszcz (po 6. miesiącu życia lub po 12. miesiącu, jeśli przygotowujesz go na zakwasie)

Materiał został zaktualizowany przez redakcje w 2025 roku.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama