Kasza jaglana wróciła na nasze stołu przed kilkoma laty. Wytwarza się ją z prosa. Ze względu na wartości odżywcze uznaje się ją za polski superfood. Wcześniej zajadały się nią nasze prababcie, nazywając ją polskim ryżem. Zanim przygotujesz swojemu niemowlakowi modną jaglankę, musisz wiedzieć, że to nie jest kolejny zwykły posiłek – to coś więcej.

Reklama

Spis treści:

Kasza jaglana – właściwości

Jaglanka dostarcza doskonałego pełnowartościowego białka, którego bardzo potrzebują dzieci. Zawiera najwięcej żelaza niehemowego wśród innych kasz. Ziarna prosa, z którego się ją wytwarza, są również źródłem cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oprócz tego kasza jaglana ma również dwa wyjątkowe składniki:

  • krzem – nazywany pierwiastkiem życia. Ma go niewiele produktów spożywczych, a jest bardzo cenny. Wpływa między innymi na odporność i mineralizację kości (a to ma duże znaczenie dla rosnącego organizmu niemowlaka). Dzięki krzemowi dziecko może mieć również zdrową skórę, bujne włosy (a ty – dodatkowo mocne paznokcie).
  • lecytyna – wpływa na dobre funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.

Czy kasza jaglana ma gluten?

Kasza jaglana nie ma glutenu, czyli białka, w które obfitują inne zboża. Z tego względu rzadko wywołują uczulenia. Choć nie wszyscy muszą unikać glutenu, jaglankę bez obaw o niekorzystne reakcje, można podawać dzieciom z alergią lub nadwrażliwością na gluten oraz chorującym na celiakię.

Zobacz także

Kasza jaglana – od kiedy podawać?

Kasza jaglana to idealne danie dla niemowlaka. Jest lekkostrawna (czyli nie zalega w żołądku) i ma łagodny smak (dlatego jest łatwo akceptowana przez dzieci w pierwszym roku życia). Kaszę jaglaną można podawać już od 6. miesiąca. Przyrządzisz z niej m.in. kleik lub użyjesz jej do zagęszczania zupki.

Jak przygotować kaszę jaglaną dla niemowlaka?

Przed gotowaniem kaszę jaglaną należy dokładnie opłukać. W tym celu wysyp kaszę na sito i przelewaj ją bieżącą wodą z kranu, aż woda stanie się przezroczysta. Nigdy nie gotuj kaszy w woreczku (ani dziecku, ani sobie). W ten sposób do kaszy dostają się szkodliwe substancje z plastiku, w którym umieszczone są ziarna. Przed gotowaniem woreczek rozetnij, wysyp kaszę i dokładnie umyj. Po opłukaniu możesz kaszę sparzyć wrzątkiem.

Umytą kaszę zalej wodą w proporcjach 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody i gotuj tak długo, aż ziarna wchłoną cały płyn. Jeśli obawiasz się przypalenia kaszy, możesz dodać więcej wody. Po ugotowaniu możesz kaszę zostawić po przykryciem, aby doszła i stała się bardziej miękka.

Niektóre źródła podają, że kaszę jaglaną należy najpierw pozbawić goryczki (np. prażąc ją na patelni). Świeża kasza jaglana nie powinna być jednak gorzka w smaku. Goryczka może świadczyć o tym, że kasza była źle przechowywana lub jest stara.

Kasza jaglana po ugotowaniu nie jest tak gładka jak np. kasza manna, dlatego dodatkowo możesz ją dziecku zmiksować i rozcieńczyć np. mlekiem z piersi lub modyfikowanym.

Zobacz też: Jak ugotować kaszę jaglaną?

Z czym podawać kaszę jaglaną niemowlakowi?

Kasza jaglana daje wiele możliwości stworzenia pysznych dań dla dziecka w pierwszym roku życia. Sprawdzi się jako propozycja na śniadanie, obiad, kolację i deser. Można podawać ją z owocami na słodko, z warzywami, z mięsem lub z rybą. Jaglanki można również użyć jako składnik farszu do naleśników, pierogów, czy mięs.

Kasza jaglana – przepisy

Przepisy na dania z kaszy jaglanej znajdziesz na każdym szanującym się blogu kulinarnym. A wersji dla niemowląt i starszych dzieci – także na naszej stronie mamotoja.pl. Kaszę jaglaną z powodzeniem możesz przyrządzać na różne sposoby: jako kleik, możesz zagęścić nią zupkę jarzynową, przyrządzić z niej budyń, deser z owocami, dosypać do koktajlu i smoothie, podać z warzywami jako drugie danie. W sklepach kupisz też płatki jaglane oraz mąkę jaglaną.

  • Kleik z kaszy jaglanej dla niemowlaka na mleku z piersi – do jego przygotowania świetnie nadają się płatki jaglane, które można bardzo szybko ugotować. Przygotuj małą porcję wg przepisu na opakowaniu, gotując je na wodzie. Ugotowany kleik przestudź, zblenduj i dodaj do niego mleko z piersi. Starszemu niemowlakowi możesz dodać również odrobinę masła lub oliwy.
  • Budyń z kaszy jaglanej na wodzie – potrzebujesz 100 gram kaszy jaglanej (ok. pół szklanki). Kaszę opłucz, zalej szklanką wody i gotuj na wolnym ogniu, ok. 15 minut. Kaszę lekko przestudź i zmiksuj blenderem na krem. Jeśli dziecko skończyło rok, możesz lekko dosłodzić ją miodem. Możesz też w trakcie gotowania dodać do kaszy suszone śliwki i odrobinę laski wanilii do smaku.

Inne przepisy na dania z kaszą jaglaną dla dziecka

Kasza jaglana a odporność niemowlaka

Kasza jaglana wpływa na podniesienie odporności. Według medycyny chińskiej – rozgrzewa i wzmacnia wyziębiony i osłabiony organizm, a tym samym chroni przed chorobami. Dania z kaszą jaglaną warto podawać dzieciom po zimowym spacerze, ale również przed wyjściem z domu w mroźny dzień. Miska ciepłej jaglanki sprawi, że organizm niemowlaka na spacerze nie straci tak szybko ciepła. Co ważne – mimo tego, że kasza jaglana jest bardzo odżywcza, jednocześnie nie jest ciężkostrawna, ma mało kalorii.

Kasza jaglana podczas choroby

Kaszę jaglaną warto podawać dzieciom podczas przeziębienia ze względu na jej właściwości rozgrzewające. Jaglanka może również przyczynić się do zmniejszenia nadmiaru wydzieliny towarzyszącej uciążliwemu katarowi i mokremu kaszlowi.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama