Kaszka to (obok warzyw) jeden z pierwszych produktów, które podaje się dziecku na początku rozszerzania diety. Na ogół smak kaszki niemowlę poznaje po żywieniu się wyłącznie mlekiem matki (albo mlekiem modyfikowanym). Kaszkę można podać jako osobne danie, dodać do puree z warzyw lub zagęścić nią pierwszą zupkę dla dla dziecka. Tak jak inne produkty, kaszki do diety niemowlaka powinny być wprowadzane stopniowo, zaczynając od najbardziej lekkostrawnych.

Reklama

Spis treści:

Kaszka dla niemowlaka: dlaczego warto ją podawać?

Kaszki (jako produkty zbożowe) dostarczają dziecku sporej ilości kalorii – to ważne, bo energia, jaką niemowlę czerpie z mleka (mamy lub modyfikowanego), około 6 miesiąca życia przestaje już wystarczać. Kasze zawierają także ważne składniki mineralne: żelazo, fosfor, wapń, potas, magnez oraz witaminy, szczególnie z grupy B, które ułatwiają między innymi prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina PP (niacyna), której szczególnie dużo jest w kaszy jęczmiennej, ma np. spore znaczenie w zapobieganiu anemii. Produkty zbożowe (w tym kasze) dostarczają także sporych ilości błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Kaszka dla niemowlaka – od kiedy?

Kaszkę możesz wprowadzić do diety niemowlęcia pomiędzy 17. a 26. tygodniem życia dziecka – zgodnie z zaleceniami ekspertów na ten moment przypada początek rozszerzania diety.

Jeśli karmisz piersią, możesz podać kaszkę, gdy niemowlę skończy sześć miesięcy. Jeśli karmisz mlekiem modyfikowanym, możesz wprowadzić ją wcześniej – gdy niemowlę skończy cztery miesiące.

Zobacz także

Kaszka może być pierwszym daniem w diecie niemowlaka. Zalecenia żywieniowe dla niemowląt są obecnie dość elastyczne. To rodzic decyduje, co dziecko zje (a dziecko decyduje, jak duża to będzie porcja). Specjaliści zwracają jednak uwagę, że warto najpierw podać dziecku warzywa, żeby dziecko nauczyło się akceptować ich smak, a potem wprowadzać produkty łatwo akceptowalne, jak np. owoce. Kaszka może pojawić się u niemowlęcia w podobnym czasie co warzywa, można zagęszczać nią mleko z piersi albo dodać do puree z warzyw.

Jeśli wprowadzasz kaszkę do diety dziecka, wprowadzaj ją, tak jak każdy inny produkt, pojedynczo. W razie nietolerancji pokarmowej lub alergii łatwiej będzie wychwycić, co nie służy dziecku.

Jaka kaszka dla niemowlaka?

    Pierwsza kaszka, którą podasz niemowlakowi, powinna być lekkostrawna, drobno mielona. Doskonałym rozwiązaniem będzie kaszka kukurydziana lub jaglana. Kolejną kaszką, jaką warto podać maluszkowi, jest kasza manna. Jest drobna i można wyczarować z niej wiele potraw, które sprawdzą się przy metodzie BLW – dzięki zwartej konsystencji kaszkę można pokroić w paski, które dziecko z łatwością weźmie do rączki.

    Kiedyś jako pierwsze danie zbożowe polecano kleik ryżowy. Obecnie kaszki ryżowe najlepiej zacząć podawać dopiero w 4. roku życia ze względu na ryzyko skażenia ryżu arsenem.

    Jakie produkty zbożowe dla niemowlaka?

    Wybieraj dla dziecka kaszki jak najmniej przetworzone, naturalne, bez dodatków smakowych i cukru.

    Kaszki, które może jeść dziecko w 1 roku życia:

    1. Kasza kukurydziana – bogata w węglowodany, prowitaminę A, potas, magnez i fosfor. Naturalnie bezglutenowa.
    2. Kasza gryczana – zawiera sporo lecytyny oraz witaminy E. Naturalnie bezglutenowa.
    3. Kasza jaglana – bogata m.in. w fosfor, żelazo i witaminę A. Naturalnie bezglutenowe.
    4. Kasza manna – (też kuskus) Jest bogata w składniki mineralne (sód, wapń, magnez, żelazo), a także witaminy B1, B2, B12, D, E, K, PP. Zawiera gluten.
    5. Kasza jęczmienna – (pęczak i perłowa). Kasza perłowa jest łatwiej strawna niż pęczak, ale ma mniejszą zawartość składników mineralnych i witamin z grupy B. Zawiera gluten.
    6. Płatki owsiane – płatki owsiane Są bogate w wapń, żelazo, fosfor, jod oraz witaminę E i z grupy B, a także w błonnik. Może zawierać gluten, jednak tylko w postaci zanieczyszczeń.

    Kaszka bezglutenowa czy z glutenem?

    Włączając kaszkę do diety niemowlaka, możesz wybrać zarówno kaszę bezglutenową, jak i zawierającą gluten. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami nie należy unikać glutenu w diecie niemowlaka. Na podanie glutenu masz czas do końca pierwszego roku życia. Początkowa ilość glutenu w diecie niemowlaka odpowiada 1 płaskiej łyżeczce kaszy manny (około 3 g suchej kaszy). Z czasem, stopniowo, należy zwiększać jego ilość w diecie dziecka.

    Pierwsza kaszka dla niemowlaka – jak przygotować?

    Pierwszą kaszkę możesz przygotować samodzielnie w domu lub skorzystać z gotowych produktów. Pamiętaj, aby kaszka pochodziła ze zweryfikowanego źródła. Ekologiczna i co równie ważne, świeża, będzie najlepsza. W składzie kaszki dla małych dzieci nie powinno być nic poza kaszą (w produkcie nie powinien pojawić się cukier czy barwniki).

    Kaszka bezglutenowa dla niemowlaka – przepis

    Składniki:

    • 2,5 łyżeczki kaszki jaglanej
    • Szklanka wody (ok. 200-250 ml)

    Wykonanie:

    1. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją.
    2. Do wrzącej wody dodaj kaszkę.
    3. Mieszaj energicznie aż do wchłonięcia się wody.
    4. Podawaj po całkowitym wystudzeniu.

    Kaszka glutenowa dla niemowlaka – przepis

    Składniki:

    • 2,5 łyżeczki suchej kaszki orkiszowej albo manny
    • Szklanka wody (ok. 200-250 ml)

    Wykonanie:

    1. Do garnka wlej wodę i zagotuj.
    2. Do wrzącej wody dodaj kaszkę.
    3. Mieszaj energicznie, aż do wchłonięcia wody.
    4. Podawaj po całkowitym wystudzeniu.

    Poznaj inne nasze przepisy:

    Ile kaszki dla niemowlaka?

    Wprowadzaj kaszkę do diety niemowlaka w małych ilościach, po łyżeczce – dzięki temu jeśli u dziecka pojawi się reakcja alergiczna, szybciej wyeliminujesz produkt, który ją wywołuje. Z czasem dojdziesz do porcji odpowiadającej ok. 150 g (taka porcja kaszki może być zaliczona jako osobny posiłek).

    Kaszka dla niemowlaka czy kleik?

    Rodzice często zastanawiają się, który z tych produktów podać dziecku jako pierwszy. Nie ma większej różnicy między kaszką a kleikiem. Jako pierwszy możesz podać zarówno kleik, jak i drobną kaszkę – oba te produkty są lekkostrawne. Ważne jednak, by na początku podawać je w niewielkiej ilości.

            Zobacz też:

            Reklama
            Konsultacja merytoryczna

            dr hab. inż. Anna Harton

            Dietetyczka, pracuje w Zakładzie Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
            Reklama
            Reklama
            Reklama