5 głównych korzyści, dlaczego warto wybrać mleko modyfikowane wzbogacone w MFGM
Mleczna droga każdej mamy i każdego malucha wygląda inaczej. I choć złotym standardem w żywieniu niemowląt jest karmienie piersią, czasami z różnych powodów dzieje się inaczej. Dzięki postępowi w nauce i technologii udało się wzbogacić mleko modyfikowane w MFGM, dzięki czemu korzystnie wpływa ono na zdrowie i rozwój dziecka. Co to za tajemnicza struktura?
Maluch przystawiony do piersi otrzymuje bezpośrednio od mamy pokarm bogaty w liczne składniki odżywcze, składniki mineralne, witaminy, białka i tłuszcze. Wśród tych ostatnich jednym z najważniejszych jest DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy z grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Kuleczki tłuszczu mlecznego produkowane przez gruczoł sutkowy otoczone są specjalną lipidowo-białkową błoną, w której znajduje się wiele składników bioaktywnych mleka . Ta błona to właśnie wspomniana struktura MFGM (z ang. Milk Fat Globule Membrane), która składa się z ponad 200 złożonych tłuszczów i białek.
Do niedawna, w procesie produkcyjnym mleka modyfikowanego frakcja zawierająca MFGM była usuwana razem z resztą tłuszczu mlecznego, a następnie zastępowana przez oleje roślinne. Postęp w technologii żywności sprawił, że udało się ją zachować. Co to oznacza dla rozwoju niemowlęcia?
Po pierwsze: silniejszy układ odpornościowy
Naukowcy zaobserwowali, że układ immunologiczny niemowlęcia po porodzie nadal intensywnie się rozwija, przez co maluszek jest bardziej narażony na choroby. Dzieci karmione piersią chorują zdecydowanie rzadziej – w mleku mamy znajdują się przeciwciała odpowiadające za obronę organizmu przed bakteriami, wirusami i grzybami, które mogą dostawać się do jego organizmu z zewnątrz. Takie dzieci również rzadziej zmagają się z alergią. Dlatego naukowcy postanowili przebadać obecność MFGM w pokarmie pod kątem częstotliwości występowania infekcji. Zaobserwowali, że maluchy karmione mlekiem modyfikowanym z MFGM, w przeciwieństwie do tych, którym podawano tradycyjne mleko modyfikowane:
- rzadziej chorowały na ostre zapalenie ucha środkowego (ozuś),
- w przypadku infekcji krócej gorączkowały. Zauważono również w ich przypadku mniejsze użycie leków przeciwgorączkowych,
- u niemowląt w wieku 6-11 miesięcy rzadziej występowały biegunki.
Wprowadzenie MFGM do mleka modyfikowanego jest kamieniem milowym w budowaniu dziecięcej odporności.
Po drugie: sprawna praca jelit
Bardzo ważną grupą składników obecnych w mleku mamy są oligosacharydy. Mają działanie prebiotyczne i są niezwykle cenne dla niemowlęcia, którego jelita nie są jeszcze dostatecznie rozwinięte i nie działają prawidłowo. Prebiotyki wpływają pozytywnie także na funkcjonowanie układu immunologicznego.
Część z nich znajduje się w strukturze MFGM, dlatego dodanie jej do mleka modyfikowanego poprawia skład mikroflory jelitowej niemowląt.
Po trzecie: lepszy rozwój poznawczy
W tym miejscu przywołać należy wspomniany już wcześniej kwas DHA, który odgrywa szczególną rolę w prawidłowym rozwoju niemowląt. Obok niego wskazać należy również kwas arachidonowy (ARA). Wyniki badań klinicznych wskazują, że suplementacja mleka modyfikowanego DHA i ARA wywiera pozytywny wpływ na rozwój poznawczy, ostrość wzroku oraz funkcje immunologiczne niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym.
Struktura MFGM, która w warunkach „naturalnych”, czyli podczas karmienia malucha piersią, otacza cząsteczki tłuszczu mlecznego złożonymi lipidami i białkami, stanowi nieodłączny element w prawidłowym rozwoju poznawczym (neurobehawioralnym) niemowlęcia. Dr Niklas Timby z Uniwersytetu Umeå w Szwecji wraz z zespołem naukowców przeprowadzili badania, z których jasno wynika, że rozwój poznawczy (w skali Bayley III) niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym z dodatkiem MFGM nie różnił się istotnie od rozwoju niemowląt karmionych piersią, a jednocześnie był znacząco lepszy od rozwoju niemowląt otrzymujących standardowe mleko modyfikowane.
Po czwarte: odpowiedni rozwój mózgu i ośrodkowego układu nerwowego
Tłuszcze są podstawowym budulcem komórek. Uczestniczą także w przekaźnictwie nerwowym. Dlatego tak ważna jest odpowiednio zbilansowana i bogata w składniki odżywcze dieta. Zwłaszcza w przypadku niemowląt i małych dzieci, których mózg oraz ośrodkowy układ nerwowy dopiero się formują.
W przypadku niemowląt karmionych piersią cząsteczki tłuszczu są uwalniane przez gruczoł sutkowy w unikalny sposób. Maluchy otrzymują więc zarówno złożone tłuszcze, jak i otaczające je białka obecne w strukturze MFGM (jest ich łącznie ponad 200!). Zachowanie tej struktury i wprowadzenie MFGM do mleka modyfikowanego jest więc kluczowe dla prawidłowego rozwoju dziecka.
Po piąte: wsparcie dla wcześniaków i maluchów urodzonych przez cesarskie cięcie
Wcześniaki mają zdecydowanie większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze niż dzieci urodzone w terminie. Dlatego MFGM jest tak cennym składnikiem ich diety. Żywienie mlekiem modyfikowanym wzbogaconym w tę strukturę mogłoby przynosić dodatkowe korzyści, zwłaszcza w przypadku retinopatii wcześniaczej czy infekcji.
Wciąż nie zbadano jeszcze korzyści płynących z włączenia MFGM do diety niemowląt urodzonych na drodze cesarskiego cięcia. Jednak na podstawie przeprowadzonych dotąd badań można wnosić, że suplementacja MFGM mogłaby wywrzeć korzystny efekt również na mikroflorę niemowląt urodzonych przez „cesarkę”.
Powszechnie wiadomo już, że wielu problemom ze zdrowiem u dzieci w pierwszym i drugim roku życia można przeciwdziałać, m.in. dbając o odpowiednie żywienie maluszka. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka i utrzymanie karmienia z podawaniem dodatkowych pokarmów do końca 2. roku życia (lub dłużej). Odkryciem naukowców jest jednak włączenie struktury MFGM do mleka modyfikowanego. Dlatego jeżeli z różnych powodów karmienie piersią nie będzie możliwe, warto zaufać nauce.
Artykuł powstał z udziałem marki Mead Johnson Nutrition
1. Timby, N., Domellöf, E., Hernell, O., Lönnerdal, B. & Domellöf, M. Neurodevelopment, nutrition, and growth until 12 mo of age in infants fed a low-energy, low-protein formula supplemented with bovine milk fat globule membranes: a randomized controlled trial. Am. J. Clin. Nutr. 99, 860–868 (2014).
2. Veereman-Wauters, G. et al. Milk fat globule membrane (INPULSE) enriched formula milk decreases febrile episodes and may improve behavioral regulation in young children. Nutrition 28, 749–752 (2012).
3. Gurnida, D. A., Rowan, A. M., Idjradinata, P., Muchtadi, D. & Sekarwana, N. Association of complex lipids containing gangliosides with cognitive development of 6-month-old infants. Early Hum. Dev. 88, 595–601 (2012).
4. Veereman-Wauters, G. et al. Milk fat globule membrane (INPULSE) enriched formula milk decreases febrile episodes and may improve behavioral regulation in young children. Nutrition 28, 749–752 (2012).
5. Timby, N. et al. Infections in Infants Fed Formula Supplemented With Bovine Milk Fat Globule Membranes. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 60, 384–389 (2015).
6. Zavaleta, N. et al. Efficacy of a Complementary Food Enriched with a Milk Fat Globule Membrane Protein Fraction on Diarrhea, Anemia and Micronutrient Status in Infants. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 53, 1 (2011).
7. Rueda, R., Sabatel, J. L., Maldonado, J., Molina-Font, J. A. & Gil, A. Addition of gangliosides to an adapted milk formula modifies levels of fecal Escherichia coli in preterm newborn infants. J. Pediatr. 133, 90–4 (1998).
8. Liao, Y., Alvarado, R., Phinney, B. & Lönnerdal, B. Proteomic Characterization of Human Milk Fat Globule Membrane Proteins during a 12 Month Lactation Period. J. Proteome Res. 10, 3530–3541 (2011).
9. Timby, N. et al. Infections in Infants Fed Formula Supplemented With Bovine Milk Fat Globule Membranes. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 60, 384–389 (2015).
10 . Anderson, J. W., Johnstone, B. M. & Remley, D. T. Breast-feeding and cognitive development: a meta-analysis. Am. J. Clin. Nutr. 70, 525–535 (1999).
11. Arslanoglu, S. et al. Donor Human Milk for Preterm Infants. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 57, 535–542 (2013).
12. Szajewska, H. et al. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Stand. Med. 11, 321–338 (2014).
13. Stoltz Sjöström, E. et al.. Acta Paediatr. 102, n/a-n/a (2013).