
Chcesz ugotować pierwszą zupkę dla niemowlaka? To dobry pomysł! Na początku rozszerzania diety spróbuj podać maluszkowi prostą zupkę, którą sama ugotujesz. Maluszek na tym etapie je naprawdę niewiele. Ważne jest, by jedzenie było naprawdę świeże. Oto 5 przepisów, które ułatwią ci gotowanie dla dziecka na samym początku rozszerzania diety, a także najważniejsze zasady w kwestii przygotowania pierwszej zupki dla niemowlaka. Zacznij od warzyw Eksperci polecają, aby rozszerzanie diety niemowlęcia zacząć właśnie od warzyw, bo ze względu na wyrazisty smak i aromat niemowlęta akceptują je trudniej niż owoce. Jeśli zaczniesz od owoców, dziecku może być później trudno polubić smak warzyw. Pamiętaj też, że warzywa mają różne smaki. Dlatego zmieniając ich ilość w zupce, możesz wpływać na smak dania. Dodaj odrobinę tłuszczu Do pierwszych zupek trzeba dodać łyżeczkę tłuszczu – najlepiej, by był to olej rzepakowy, oliwa z oliwek lub świeże masło. To ważne, bo tłuszcz to nie tylko źródło energii tak potrzebnej malutkiemu dziecku, ale także składnik, który ułatwia przyswajanie niektórych witamin, czyli A, D, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Wzbogać smak zupki Po pewnym czasie do zupek dla niemowlaka możesz też dodawać kleik ryżowy lub kaszkę mannę, żeby nieco je zagęścić i by były bardziej sycące. A gdy dziecko nauczy się już jeść zupki z samych warzyw, zacznij dodawać mięso i rybę. Początkowo trzeba je miksować z zupką, potem, gdy dziecko nauczy się już jeść zupełnie gładkie papki, możesz je drobniutko siekać nożem i mieszać z zupką. Nie dodawaj soli! Zupki dla niemowląt można przyprawiać, ale nie solą! Nie używaj też pieprzu czy cukru. Te dwie najbardziej popularne w naszym kraju przyprawy zupełnie nie nadają się dla malutkich dzieci. Nie przejmuj się, że dla ciebie...