Dżemy, powidła, galaretki, konfitury - przepisy na owocowe przetwory
W sezonie owocowym warto pomyśleć o przygotowaniu przetworów na zimę. Nic nie smakuje tak, jak domowa konfitura!
1 z 6
Dżem z jeżyn
Jeżyny i porzeczki świetnie nadają się na galaretkę - doskonałą konfiturę na zimę.
Czytaj też: Ciasta z owocami - 5 letnich propozycji
2 z 6
Konfitura malinowa
Z malin przygotujesz konfiturę bardzo szybko - to miękkie owoce, więc nie trzeba ich długo gotować, by zmiękły. Wypróbujcie nietypowe połączenie malin i pomidorów!
Czytaj też: Desery w słoikach - pomysły na piknik
3 z 6
Dżem truskawkowy
Jesli nie masz czasu na długie godziny mieszania przetworów, idealnym będzie dla ciebie przepis na szybki dżem z truskawek.
Czytaj też: 10 najlepszych przepisów dla dzieci
4 z 6
Dżem morelowy
Sezon na morele w pełni, warto je więc wykorzystać. Świetnie nadają się do ciast, suszenia, ale także na konfitury. Wypróbujcie złocisty dżem z moreli.
Czytaj też: Pomysły na dania z malinami
5 z 6
Powidła śliwkowe
Najlepsze do ciast, niezastąpione do kanapek - powidła śliwkowe! Przygotuj własne, a na pewno nie sięgniesz już po te ze sklepu.
Czytaj też: 5 przepisów na potrawy ze śliwkami
6 z 6
Powidła rabarbarowe
Rabarbar smakuje świetnie nie tylko w cieście czy kompocie, ale także przerobiony na aromatyczne, kwaskowate powidła.
Czytaj też: 5 dań na upały