
Wiele dzieci wprost przepada za żelkami. Obok czekolady to jedna z ich ulubionych przekąsek. Poza walorami smakowymi żelki, które można znaleźć w niemal każdym sklepie, nie mają zalet – to praktycznie sam cukier, bez żadnych właściwości odżywczych. Na szczęście żelki można zrobić w domu – w zdrowszej, owocowej formie.
Domowe żelki: zdrowe i smaczne
Żelki jedzone z umiarem, raz na jakiś czas, nie zaszkodzą dziecku. Najlepiej jednak całkowicie wyeliminować je z diety malucha. Tylko co zrobić, jeśli dziecko poznało już ich smak i przy każdej wizycie w sklepie prosi nas o kolejną paczkę? Albo kiedy wraca od babci, która nie potrafi odmówić wnukowi i serwuje mu tę słodką przekąskę?
Możesz być nieugięta i stanowczo odmawiać zakupu żelek. Ale jest też inne rozwiązanie, które przypadnie do gustu zarówno tobie, jak i twoim dzieciom. Postaw na zdrowe, domowe żelki. Mogą być równie pyszne, co te kupione w sklepie, a do tego będą zawierały cenne składniki odżywcze!
Jak zrobić domowe żelki? Przepisy
Od razu uspokajamy. Przepis na żelki wcale nie musi być skomplikowany. Wystarczy kilka kroków, aby wyczarować prawdziwe cudo. Spokojnie możesz się za niego zabrać nawet wówczas, gdy nie masz wielkiego doświadczenia w kuchni. Jesteś gotowa? No to zaczynamy!
Domowe żelki z musu jabłkowego
Żelki z musu jabłkowego można zrobić na dwa sposoby: bez żelatyny i z jej wykorzystaniem. Mus jabłkowy (ze względu na wysoką zawartość naturalnie w nim występujących substancji żelujących) świetnie sprawdzi się jako pyszna żelka.
Składniki:
- jabłka
- żelatyna
Przygotowanie:
Zacznij od uprażenia i zblendowania jabłek. Rozgrzej piekarnik do 50-70°C. Następnie rozkładamy cienką warstwę jabłek na papierze do pieczenia i suszymy je w piekarniku przez ok. 3 godziny. Następnie całość należy pokroić na wąskie paski i zwinąć w ruloniki. Gotowe!
Możesz też wykonać przepis na domowe żelki owocowe z musu jabłkowego z dodatkiem żelatyny. W takim przypadku ostudzony, dokładnie zblendowany mus jabłkowy rozrabia się z łyżką żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości soku jabłkowego. Mieszamy i przelewamy do foremek, a następnie schładzamy w lodówce.
Przepis pochodzi z materiałów prasowych kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy www.fruitvegetableseurope.eu.
Domowe żelki z soku
Kolejny przepis na domowe żelki jest jeszcze łatwiejszy. Do jego przygotowania wystarczą bowiem tylko dwa składniki!
Składniki:
- żelatyna (10 łyżeczek)
- ulubiony sok owocowy (szklanka)
Sposób przygotowania:
Do małego garnka wsypujemy żelatynę. Zalewamy ją sokiem owocowym (o dowolnym smaku, wszystko zależy od naszych preferencji) i pozostawiamy na kilka minut. Dopiero gdy żelatyna napęcznienie, podgrzewamy ją, cały czas mieszając. Robimy to do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Płynną żelkę przelewamy do foremek i pozostawiamy do ostygnięcia. Na koniec wstawiamy żelki do lodówki mniej więcej na godzinę.
Domowe żelki bez żelatyny (wegetariańskie)
Ten przepis na domowe żelki jest chyba najbardziej efektowny (choć wciąż bardzo prosty do wykonania!). W dodatku naszymi domowymi słodyczami mogą cieszyć się również wegetarianie.
Składniki:
- rozcieńczony syrop owocowy (75 ml)
- opakowanie agar-agar
Przygotowanie:
Zaczynamy od odlania kilku łyżeczek rozcieńczonego syropu i wymieszania go z agarem. Powstałą mieszankę dolewamy do reszty syropu i doprowadzamy całość do wrzenia (wciąż mieszając). Żelkę powinniśmy gotować na małym ogniu maksymalnie przez 2 minuty. Na koniec wlewamy ją do małych foremek i pozostawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego! Gwarantujemy, że twoje dziecko już nigdy nie zatęskni za żelkami ze sklepu.
Zobacz też:

Dlaczego warto jeść mięso indycze? Lista korzyści wynikających ze spożywania indyka jest bardzo długa. Mięso to zawiera bowiem szereg witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Indyk jest źródłem potasu, cynku, fosforu oraz witamin: B3, B6, B12 oraz D. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę. Fosfor z kolei pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Witaminy B6 i B12 przyczyniają się m.in. do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Zwłaszcza ta ostatnia funkcja jest niezwykle istotna i powinniśmy o niej pamiętać na co dzień – w końcu odporność organizmu należy budować cały czas, a nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Jednak to nie koniec zalet indyka. Jego filet i udo (bez skóry) cechuje niska zawartość tłuszczu, szczególnie nasyconych kwasów tłuszczowych. Ograniczenie spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Mięso to cechuje również wysoka zawartość białka. Białko przyczynia się do wzrostu oraz utrzymania masy mięśniowej i kostnej podkreśla dr inż. Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk i ekspert programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości. W dodatku mięso z indyka stanowi odpowiednią propozycję na rodzinny obiad. Potrawy z jego wykorzystaniem są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego nawet początkujący kucharz z pewnością poradzi sobie ze zrobieniem obiadu z indykiem w roli głównej. Jak przyrządzić soczysty filet z indyka z bogactwem aromatycznych przypraw? Poniżej sprawdzone przepisy. Filet z indyka bez skóry duszony w sosie pieczarkowo-śmietanowym Właściwości mięsa z indyka zdecydowanie idą w parze z jego smakiem. Mięso to można poddawać różnym metodom obróbki termicznej, na przykład...


Szybki obiad dla dzieci może być gotowy w 20-30 minut. To możliwe, nawet jeśli zależy ci na przygotowaniu zdrowego dania. Proste przepisy na szybkie obiady z makaronem i bez mięsa, zupy i zapiekanki przydadzą się w czasie kwarantanny albo gdy znów później wrócicie do domu. Zrób szybki przegląd lodówki, szafek i... bez trudu wyczarujesz ciepły, zdrowy, smaczny i – co najważniejsze szybki obiad dla dziecka. Zdrowy i szybki obiad dla dzieci Jeśli zastanawiasz się, co zrobić na szybki obiad dla dzieci, najpierw sprawdź zapasy w kuchni. Na pewno masz w szafkach rzeczy, z których można łatwo ugotować szybki i zdrowy obiad. W zależności od upodobań dziecka może to być: makaron, ryż, kasza – to znakomita obiadowa baza, mąka i jajka (na placki lub naleśniki, szybko je zrobisz z jednego jajka), groszek ptysiowy (pasuje do każdej zupy-kremu), w zamrażalniku po paczce owoców i warzyw, paluszki rybne, pierś kurczaka (błyskawicznie się gotuje). Zobacz nasze propozycje na zdrowy i szybki obiad: Pomysły na jednodaniowy obiad dla dzieci Przepisy dla najmłodszych dzieci Coś szybkiego na obiad dla dzieci: słoiczki i gotowe dania Szybki obiad dla dzieci: czy może być smażony lub z mikrofali? Pomysły na szybki obiad dla dzieci: jednodaniowy Szybki i smaczny obiad dla dzieci nie musi składać się z dwóch dań. Nic się nie stanie, jeśli w awaryjnej sytuacji dziecko zje tylko jedną potrawę. Proponujemy szybkie obiady dla dzieci z makaronem, ryżem i bez mięsa − robi się je ekspresowo! Pożywna zupa: krupnik Składniki: 1/2 małej marchewki, 1/2 małego ziemniaka, łyżeczka pokrojonego pora, łyżeczka pokrojonego korzenia pietruszki, 2 płaskie łyżeczki drobnej kaszki krakowskiej, łyżeczka masła, natka pietruszki, 150 ml wody. Warzywa zalej wodą i gotuj prawie do...