Herbata z pokrzywy – bomba witaminowa dla zdrowia mamy, ale i dziecka
Herbata z pokrzywy zapobiega anemii oraz poprawia przemianę materii, a wiosna to idealna pora na zrobienie z niej świeżego naparu. Ale uwaga – pokrzywa może także zaszkodzić, jeżeli masz np. cukrzycę lub alergię i trzeba ją stosować z rozwagą.
Herbata z pokrzywy to znany od wieków w ziołolecznictwie napar bardzo korzystnie wpływający na zdrowie. Wzmacnia i oczyszcza organizm oraz jest naturalnym źródłem żelaza w leczeniu anemii. Miłośnicy pokrzywy, na przełomie kwietnia i maja zbierają jej młode świeże liście, aby uzyskać z jej pędów najcenniejsze wartości. Zobacz, dlaczego warto pić herbatę z pokrzywy!
Herbata z pokrzywy:
- Zalety herbaty z pokrzywy
- Jak zrobić herbatę z pokrzywy?
- Czy dzieci mogą pić herbatę z pokrzywy?
- Czy kobiety w ciąży mogą pić napar z pokrzywy?
- Herbata z pokrzywy – przeciwskazania
- Kiedy zbierać pokrzywę na herbatę?
- Jak suszyć pokrzywę na herbatę?
Zalety herbaty z pokrzywy
Herbata z pokrzywy ma bardzo korzystny wpływ na organizm:
- wzmacnia odporność organizmu,
- oczyszcza z toksyn,
- poprawia trawienie,
- wpływa na produkcję czerwonych krwinek (polecana kobietom z anemią i obfitymi miesiączkami),
- zapobiega alergii (hamuje działanie histaminy),
- poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
- usuwa nadmiar wody z organizmu,
- zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych,
- działa bakteriobójczo.
Pokrzywa (z łac. Urtica dioica L.) to bylina, traktowana przez większość z nas jako chwast, nieprzyjemny w kontakcie z powodu parzących skórę liści z włoskami. Tymczasem zawiera ona cenne witaminy potrzebne organizmowi: A, B1, C, K oraz makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, żelazo, siarkę, potas, krzem i sód.
Jak zrobić herbatę z pokrzywy?
Aby sporządzić kubek naparu z pokrzywy potrzeba:
Zobacz także
- 2 łyżki suszonej pokrzywy lub świeżej (poniżej opisujemy, jak ją suszyć),
- zalać wrzątkiem,
- zaparzać pod przykryciem przez około 10 minut, świeże liście wystarczy kilka minut.
W przypadku zastosowania herbaty w terapii oczyszczającej z toksyn można pić 2-3 szklanki herbatki z pokrzywy dziennie. Profilaktycznie powinna to być jedna filiżanka w ciągu dnia.
Czy dzieci mogą pić herbatę z pokrzywy?
Pokrzywa, tak jak każde inne zioło, może być alergenem, dlatego jej spożywanie nie jest zalecane w przypadku bardzo małych dzieci, a także uczulonych na nią. Po konsultacji z lekarzem można podać do picia herbatę z pokrzywy dziecku, które ukończyło 3 lata, jako środek wspomagający przy leczeniu anemii. Trzeba jednak obserwować dziecko, czy nie doszło do reakcji alergicznej (opuchnięcie powiek i skóry wokół oczu, katar alergiczny).
Czy kobiety w ciąży mogą pić herbatę z pokrzywy?
Kobiety w ciąży mogą pić herbatę z pokrzywy, ale powinny robić to z umiarem. Napar z pokrzywy pomaga przyszłym mamom:
- w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu,
- zmniejsza ciążowe obrzęki,
- zawiera żelazo i wapń, których w organizmie przyszłej mamy nie powinno zabraknąć,
- po urodzeniu dziecka pobudza laktację.
Herbata z pokrzywy - przeciwskazania
Herbata z pokrzywy nie jest zalecana:
- chorym na cukrzycę (pokrzywa obniża poziom cukru),
- kobietom z chorobami narządów rodnych, np. rak, mięśniaki, krwawienia,
- mającym alergię na pokrzywę,
- z niewydolnością nerek,
- przyjmującym leki przeciwzakrzepowe,
- nie można jej pić przed i po zabiegach chirurgicznych (przez około tydzień).
Kiedy zbierać pokrzywę na herbatę?
Młode pędy pokrzywy, zawierające świeże listki mają najwięcej wartości odżywczych. Stąd najkorzystniej jest zbierać pokrzywę w kwietniu i w maju, jeszcze przed jej kwitnięciem, kiedy roślina nie jest jeszcze wyrośnięta i ma nie więcej niż 25 centymetrów. Wiosną można zbierać całe młode pędy pokrzywy, latem tylko górne jej listki.
Ponieważ pokrzywa parzy, zbieramy ją w rękawiczkach, ucinając pędy nożyczkami i wkładając je do wiklinowego koszyka (nie do torby foliowej). Zbierajmy pokrzywę w miejscach oddalonych od dróg oraz pól uprawnych, gdzie stosowane są chemiczne nawozy i opryski.
Jak suszyć pokrzywę na herbatę?
Do przygotowania herbaty z pokrzywy zbiera się tylko 3 górne piętra pokrzywy. Roślinę należy:
- opłukać wodą,
- położyć na ręczniku papierowym i obsuszyć,
- dobrze zasuszona pokrzywa powinna nadal mieć zielony kolor.
Ususzona pokrzywę przechowujemy w szczelnym pojemniku, w suchym miejscu.
Zobacz także:
- Jak uniknąć anemii i co zrobić, gdy u przyszłej mamy wystąpi niedokrwistość
- Anemia u niemowlęcia – prawdy i mity
- Jak podkręcić metabolizm po ciąży?