Ciasto drożdżowe - colomba pasquale
Ciasto drożdżowe - colomba pasquale to potrawa, która się stawia na stole wielkanocnym we Włoszech. Przepis na ciasto drożdżowe - colomba pasquale przygotował dla nas Marco Ghia.
- 12 jajek
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 160 g mąki
- 30 g cukru pudru
- 350 g cukru
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 20 g masła
- 1 cytryna
- 20 g różnych ziaren
W misce mieszamy jajka z cukrem, powoli ubijając je trzepaczką do momentu, w którym mieszanka nie osiągnie kremowej konsystencji. Stawiamy ją na małym ogniu i zagęszczamy, trzymając ogień zawsze na minimum i ciągle mieszając. Pozostawiamy do schłodzenia, co jakiś czas mieszając. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną i 150 g mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do naszej mieszanki, delikatnie mieszając trzepaczką. Smarujemy masłem formę w kształcie gołębia, posypujemy ją resztą mąki i przekładamy do niej mieszankę.
Wkładamy na 50 minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Wyjmujemy i czekamy aż odrobinę ostygnie (około 10 minut). Upewniamy się, że ciasto nie przywarło do brzegów (możemy przejechać dookoła nożem), po czym odwracamy formę, wykładając ciasto na talerz. Czekamy aż całkowicie ostygnie. Przed podaniem posypujemy naszą “gołębicę" cukrem pudrem i mieszanką ziaren.
Zobacz inne przepisy na potrawy z ciastem drożdżowym
Przepis pochodzi z materiałów prasowych Akademii Kulinarnej Whirlpool. Autorem przepisu jest Marco Ghia.