Placuszki z żurawiną i rodzynkami
Placuszki z żurawiną i rodzynkami to proste i szybkie w wykonaniu danie dla dziecka. Można je podać na śniadanie, obiad lub podwieczorek. Pysznym dodatkiem będą rodzynki lu suszona żurawina.
- Przepis pochodzi z magazynu "Mamo to ja"
Opublikowano: poniedziałek, 29 lutego 2016 11:02
Reklama
(jedna porcja)
Reklama
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki kleiku kukurydzianego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1 szklanka letniej wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Rodzynki sparz, a następnie zalej sokiem pomarańczowym, odstaw na 15-20 minut. Do miski wsyp oba rodzaje mąki i kleik. Wlej letnią wodę, całość wymieszaj. Dodaj odsączone rodzynki. Na rozgrzany tłuszcz nakładaj łyżką niewielką porcję ciasta. Smaż po obu stronach, aż się przyrumienią. Podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Nasza rada: Placuszki możesz zrobić również z suszoną żurawiną. Wzmacnia ona odporność, chroni przed przeziębieniami.
Zobacz także inne przepisy na placuszki dla dzieci
Reklama
Przepis pochodzi z magazynu "Mamo, To Ja"
Reklama
Reklama
Reklama