(jedna porcja)

Reklama
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki kleiku kukurydzianego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 szklanka letniej wody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Rodzynki sparz, a następnie zalej sokiem pomarańczowym, odstaw na 15-20 minut. Do miski wsyp oba rodzaje mąki i kleik. Wlej letnią wodę, całość wymieszaj. Dodaj odsączone rodzynki. Na rozgrzany tłuszcz nakładaj łyżką niewielką porcję ciasta. Smaż po obu stronach, aż się przyrumienią. Podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Nasza rada: Placuszki możesz zrobić również z suszoną żurawiną. Wzmacnia ona odporność, chroni przed przeziębieniami.

Zobacz także

Zobacz także inne przepisy na placuszki dla dzieci

Reklama

Przepis pochodzi z magazynu "Mamo, To Ja"

Reklama
Reklama
Reklama