Reklama

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory są bogate w potas, co bardzo korzystnie wpływa na prace serca i obniża ciśnienie krwi. Naturalny czerwony barwnik pomidorów, czyli likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki. Co jeszcze zawdzięczamy pomidorom? Pomidory mają działanie antynowotworowe. Dzięki dużej zawartości witaminy C (pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na te witaminę) warzywo to wpływa na odporność. Pomidory regulują również pracę układu pokarmowego dzięki błonnikowi. Dzięki zawartości bromu korzystnie wpływają na układ nerwowy.

Reklama

Polecamy: Jak zrobić konfiturę, dżem, marmoladę?

Kiedy w Polsce jest sezon na pomidory?

W Polsce dostępne są cały rok. Jednak te zakupione w lecie mają lepszy smak i skład. Zatem warto zrobić z nich przetwory. Pomidory nawet w przetworach zachowują wiele swoich cennych właściwości. A zachowane w słoikach przeciery doskonale nadają się zimą do zup i sosów dla dzieci.

Przepisy na przetwory z pomidorów

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama