Anyż - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe

Anyż może powodować alergie krzyżowe. Sprawdź, reakcje krzyżowe, jakie wywołuje anyż. Zobacz, na jakie alergeny krzyżowe musisz uważać.
Alergie krzyżowe
Jeśli uczula Cię anyż, możesz mieć uczulenie na:
Dodatkowe alergeny to:

Należy do grupy silnie uczulających przypraw. Znajdują się w niej również koper, kminek, kolendra, pieprz, papryka i curry. Łączy je zespół pyłkowo-pokarmowy, nazywany w alergologii zespołem seler-bylica/brzoza-przyprawy. Wynika z niego, że u osób uczulonych na pyłki bylicy, brzozy i seler, może pojawić się alergia krzyżowa na wymienione wyżej przyprawy. Zawarte w nich alergeny wywołują nie tylko dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale również problemy z oddychaniem czy skórne. Alergia na przyprawy nie występuje często, nie można jej jednak lekceważyć ze względu na powszechne wykorzystanie tych produktów w kuchni. Poza tym niektóre z nich mogą także doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.

Redakcja poleca

REKLAMA