Reklama

Anemia w ciąży zdarza się stosunkowo często, ponieważ płód wykorzystuje substancje zawarte w krwi matki do budowania własnego organizmu. Mówiąc obrazowo — anemia w ciąży prowadzi do rozcieńczenia krwi – szybciej przybywa wówczas osocza niż cennych elementów krwi, tj. hemoglobiny czy żelaza. Warto w tym czasie wykonywać badania morfologiczne, aby monitorować parametry krwi i kontrolować stężenie krwinek w organizmie.

Reklama

Spis treści:

Jak rozpoznać anemię w ciąży po parametrach hemoglobiny?

Normy badania krwi w ciąży z oczywistych względów różnią się od wyników kobiety niespodziewającej się dziecka. Z tego względu lepiej nie interpretować wyników samodzielnie, tylko poczekać na opinię lekarza. U kobiet borykających się z anemią w ciąży najważniejszy jest poziom czerwonych ciałek krwi (E, RBC) oraz hemoglobiny (HB, HGB).

Norma czerwonych ciałek u przeciętnego człowieka to 4 2-5,4 mln/mikrolitr, zaś w ciąży jest ona zmniejszona do 3,5-4,5 mln/mikrolitr. Normą ilościową hemoglobiny u kobiety jest 11,5-15,5 g/dl. W przypadku ciąży jest to około 11,5-13,5 g/dl.

Często bywa tak, że w każdym organizmie dochodzi do wahań norm ilościowych zarówno hemoglobiny, jak i erytrocytów. I nie świadczy to o groźnych zmianach w ciele ciężarnej. Niemniej jednak każdy spadek poniżej normy powinien zostać skonsultowany z lekarzem. Specjalista pomoże uzupełnić ewentualne niedobory.

Anemia w ciąży – czy szkodzi dziecku?

Jeśli leczenie anemii w ciąży za pomocą diety, suplementów czy leków doustnych daje dobre rezultaty, ciężarna nie musi niepokoić się o dziecko. Umiarkowana anemia nie zagraża rozwojowi płodu.

Problem zaczyna się, gdy leczenie nie przynosi efektów i anemia się nasila. Nieleczona niedokrwistość w warunkach szpitalnych może przyczynić się do: zagrożenia zdrowia kobiety i dziecka oraz wystąpienia powikłań: powstania wad rozwojowych u płodu (jeśli anemia występowała na wczesnych etapach ciąży), poronienia lub przedwczesnego porodu oraz niskiej masy urodzeniowej dziecka.

Objawy anemii w ciąży

Niedokrwistość objawia się ogólnym pogorszeniem funkcjonowania organizmu. Im dłużej ciężarna cierpi z powodu anemii, tym dotkliwsze są jej objawy.

U ciężarnej cierpiącej na anemię na początku pojawiają się:

  • bóle głowy,
  • zawroty głowy,
  • pogorszenie koncentracji,
  • kłopoty z pamięcią,
  • ogólne osłabienie organizmu,
  • szybkie męczenie się,
  • łamliwość paznokci,
  • wypadanie włosów.

Jeżeli anemia w ciąży nie jest rozpoznana i leczona, dochodzą kolejne objawy:

  • zaburzenia czucia,
  • zaburzenia widzenia,
  • drętwienie kończyn,
  • blada cera,
  • przyspieszone bicie serca,
  • bóle brzucha,
  • duszności,
  • niedociśnienie.

Jeżeli cierpisz na wymienione wyżej objawy, niezwłocznie idź do lekarza. Pamiętaj, aby zachować spokój – nawet zaawansowaną anemię można bez trudu wyleczyć.

Jak leczyć anemię w ciąży?

W przypadku niedokrwistości spowodowanej brakiem żelaza należy łykać tabletki z tym pierwiastkiem przepisane przez lekarza prowadzącego ciążę.

W przypadku niezaawansowanej anemii zwykle wystarczy przyjmowanie preparatów żelaza w dawce 120 mg na dzień. Żelazo należy zażywać na kilkadziesiąt minut przed posiłkiem, aby mogło jak najlepiej się wchłanąć. Pamiętaj, by dawkowanie żelaza w ciąży zawsze skonsultować z lekarzem.

Przy bardziej nasilonej anemii konieczne jest podanie żelaza dożylnie. W ten sposób szybciej i w większej dawce trafia ono do organizmu.

Anemia w ciąży – kiedy do szpitala?

Jeśli ciężarna z anemią jest pod stałą opieką lekarza, nie musi się niepokoić. Specjalista monitoruje stan kobiety i podejmuje działania, których celem jest przywrócenie prawidłowych parametrów krwi. Zalecenia najczęściej obejmują zmianę nawyków żywieniowych, suplementację preparatami z żelazem lub przyjmowanie leków poprawiających poziom hemoglobiny.

Hospitalizacja przy anemii w ciąży jest potrzebna rzadko. Ciężarna otrzymuje skierowanie do szpitala, gdzie jest leczona lekami podawanymi dożylnie. Czasami niezbędna jest transfuzja krwi. Decyzję o leczeniu szpitalnym zawsze podejmuje lekarz. Najczęściej jest to konieczne, gdy leczenie domowe nie przynosi oczekiwanych skutków (żelazo nie wchłania się w wystarczającym stopniu).

Dieta na anemię w ciąży

Ciężarna może poprawić morfologię w ciąży, odpowiednio modyfikując codzienny jadłospis i wzbogacając go w produkty bogate w żelazo. Dobrym pomysłem jest wybór diety, która dostarczy oprócz żelaza także porcję witaminy B6 oraz witaminy C, które wspomogą przyswajanie żelaza.

Dieta zalecana przy anemii w ciąży powinna zawierać:

  • czerwone mięso, np. wołowinę,
  • zielone i czerwone warzywa (sałata, brokuły, papryka),
  • sok z buraków i z marchwi,
  • jajka (najlepiej takie, które na stempelku na skorupce mają pierwszą cyfrę "0" lub "1" – to oznacza, że pochodzą od kur karmionych ekologicznie lub z wolnego wybiegu. I takie jajka są najzdrowsze dla kobiet w ciąży (a w żółtku na pewno mają dużo żelaza),
  • naturalne środki zakwaszające (cytrusy lub soki z tych owoców, truskawki, jagody, pomidory, maliny), bo poprawiają wchłanianie żelaza.

Jeśli łykasz tabletkę z żelazem albo jesz posiłek bogaty w ten pierwiastek, staraj się nie popijać go herbatą, która nie sprzyja wchłanianiu żelaza.

Przykładowy jadłospis na anemię w ciąży

Jeśli borykasz się z anemią, świadomie komponuj swój jadłospis w ciąży, abyś dostarczała organizmowi możliwie najwięcej witamin i minerałów, które przywrócą właściwy poziom krwinek.

Przykładowy jadłospis dla kobiety zmagającej się z anemią w ciąży:

Śniadanie

  • 3 kromki ciemnego chleba
  • łyżeczka masła
  • 3 liście sałaty
  • pasta jajeczna z dodatkiem pomidora, łyżki szczypiorku, 2 łyżeczek majonezu
  • herbata owocowa

Obiad

  • talerz zupy z fasolki szparagowej
  • pulpet cielęcy z jarzynami
  • 4 duże pieczarki
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 3 liście sałaty z pomidorem i łyżeczką oleju słonecznikowego
  • sok pomarańczowy

Kolacja

  • befsztyk z polędwicy wołowej (150 g)
  • pół brokuła
  • surówka z marchwi i małego jabłka oraz łyżeczki oleju słonecznikowego
  • sok z buraków

Jak zapobiegać anemii w ciąży?

Aby zapobiec anemii w ciąży, regularnie wykonuj badania, które pozwolą kontrolować stężenie hemoglobiny we krwi. Staraj się jeść zbilansowane posiłki, bogate w żelazo i witaminę C.

W diecie przyszłej mamy powinny znajdować się również produkty bogate w kwas foliowy. Są to:

  • pieczywo pełnoziarniste,
  • zielone i czerwone warzywa (brokuły, fasola, groszek zielony, papryka, pomidor),
  • owoce (cytrusy, maliny, truskawki, jagody, porzeczki),
  • ryby,
  • owoce morza,
  • jaja (zwłaszcza żółtka),
  • czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, jagnięcina, cielęcina).

Unikaj zaś mocnej herbaty ze względu na obecność w niej taniny zmniejszającej zdolność wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego. Niewskazane są również napoje gazowane, bowiem zawierają fosforany, które blokują wchłanianie tego ważnego mikroelementu. Odpowiednia dieta w połączeniu z preparatami witaminowymi, które kobiety zazwyczaj otrzymują w ciąży, pomogą uniknąć niedokrwistości.

Znaczenie żelaza w ciąży

Pamiętaj, że żelazo w ciąży ma bardzo duże znaczenie dla ciebie i płodu. Kontroluj ewentualny niedobór żelaza w ciąży poprzez wykonywanie comiesięcznych badań krwi. Lekarz zleca zwykle wykonanie morfologii krwi, którą powinno się wykonywać co 4-6 tygodni, choćby ze względu na fakt, że anemia może się pojawić na każdym etapie ciąży. Lekarz ją rozpoznaje, jeśli wyniki badań morfologicznych wskazują na:

Źródło: www.webmd.com/baby/guide/anemia-in-pregnancy#1

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama