Jak poprawić odporność? 6 najlepszych źródeł witaminy C
Witamina C nie tylko podnosi odporność, ale jest też niezbędna do przyswajania żelaza, które zapobiega anemii. To ważne, by dieta dziecka zawierała sporo bogatych w nią produktów zwłaszcza w sezonie infekcji.
![Dzieci i porzeczki Dzieci w ogrodzie](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgYPh6ia-73e5b3d.jpg?quality=90&resize=980,654)
1 z 7
![Dzieci w ogrodzie](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgYPh6ia-73e5b3d.jpg?quality=90&fit=1200,800)
Oprócz zapobiegania anemii i podnoszenia odporności witamina C ma też inne zadania. Przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości, uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych i przeciwdziała procesowi utleniania wywołanemu przez wolne rodniki. Dzieci w wieku 1-3 lata potrzebują 45 mg witaminy C na dobę, natomiast dorośli - 70 mg na dobę. Podpowiadamy, gdzie szukać tej cennej witaminy.
Zobacz też: Gdzie szukać witamin?
2 z 7
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgWHXvjU-67ad128.jpg?quality=90&fit=1200,800)
Czarne porzeczki
(183 mg witaminy C w 100 g)
Zawierają bardzo dużo witaminy C., ale również sporo wapnia, pozytywnie wpływają na laktację u mam karmiących. Sok z czerwonej porzeczki wpływa pobudzająco na apetyt i trawienie.
Dla dzieci: od 8-9. miesiąca
Zobacz też: 3 powody, dla których dzieci nie powinny pić dużo soków
3 z 7
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgJ9IyuM-9a3602b.jpg?quality=90&fit=1067,800)
Czerwona papryka
(144 mg witaminy C w 100 g)
Oprócz mnóstwa witaminy C zawiera też beta-karoten, witaminy E, K i z grupy B, składniki mineralne (przede wszystkim potas, wapń, magnez i fosfor), rutynę. Jedzenie jej wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, działa moczopędnie, zwiększa odporność.
Dla dziecki po: 1. roku życia
Zobacz też: Mrożonki są wartościowe
4 z 7
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgJe9rza-db74514.jpg?quality=90&fit=1200,800)
Brukselka
(94 mg witaminy C w 100 g)
Witamina C to niejedyne jej bogactwo. Zawiera też m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K oraz witaminy z grupy B. Ma sporo kwasu foliowego, dlatego polecana jest również kobietom w ciąży i planującym dziecko. Jest także bogata w beta karoten. Jest najbogatszym w białko warzywem kapustnym.
Dla dzieci od: 7-8 miesiąc życia
Zobacz też: 9 rodzajów najzdrowszych warzyw kapustnych
5 z 7
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgA0mMiQ-c7887f2.jpg?quality=90&fit=1440,800)
Truskawki
(66 mg witaminy C w 100 g)
Zawierają też praktycznie wszystkie ważne mikroelementy, a szczególnie dużo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Działają odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco.
Dla dzieci od: 10-11. miesiąca
Zobacz też: Mleczna galaretka z truskawkami - przepis
6 z 7
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgKWFkwD-c126012.jpg?quality=90&fit=1152,800)
Kiwi
(59 mg witaminy C w 100 g)
Jest też bogatym źródłem witaminy K i E, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika pomocnego przy zaparciach. Ma właściwości moczopędne, pobudza wydalanie z organizmu sodu i wody.
Dla dzieci po: 2 roku życia
7 z 7
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/img1veg5l-23b86c3.jpg?quality=90&fit=800,800)
Cytryny
(50 mg witaminy C w 100 g)
Oprócz witaminy C zawiera też witaminy z grupy B, potas i wapń, wzmacnia odporność, wspomaga pracę układu pokarmowego, likwiduje zgagę i nudności, leczy zaparcia.
Dla dzieci po: 1. roku życia
Zobacz też: Najzdrowsze owoce