Jak poprawić odporność? 6 najlepszych źródeł witaminy C
Witamina C nie tylko podnosi odporność, ale jest też niezbędna do przyswajania żelaza, które zapobiega anemii. To ważne, by dieta dziecka zawierała sporo bogatych w nią produktów zwłaszcza w sezonie infekcji.
1 z 7
Oprócz zapobiegania anemii i podnoszenia odporności witamina C ma też inne zadania. Przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości, uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych i przeciwdziała procesowi utleniania wywołanemu przez wolne rodniki. Dzieci w wieku 1-3 lata potrzebują 45 mg witaminy C na dobę, natomiast dorośli - 70 mg na dobę. Podpowiadamy, gdzie szukać tej cennej witaminy.
Zobacz też: Gdzie szukać witamin?
2 z 7
Czarne porzeczki
(183 mg witaminy C w 100 g)
Zawierają bardzo dużo witaminy C., ale również sporo wapnia, pozytywnie wpływają na laktację u mam karmiących. Sok z czerwonej porzeczki wpływa pobudzająco na apetyt i trawienie.
Dla dzieci: od 8-9. miesiąca
Zobacz też: 3 powody, dla których dzieci nie powinny pić dużo soków
3 z 7
Czerwona papryka
(144 mg witaminy C w 100 g)
Oprócz mnóstwa witaminy C zawiera też beta-karoten, witaminy E, K i z grupy B, składniki mineralne (przede wszystkim potas, wapń, magnez i fosfor), rutynę. Jedzenie jej wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, działa moczopędnie, zwiększa odporność.
Dla dziecki po: 1. roku życia
Zobacz też: Mrożonki są wartościowe
4 z 7
Brukselka
(94 mg witaminy C w 100 g)
Witamina C to niejedyne jej bogactwo. Zawiera też m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K oraz witaminy z grupy B. Ma sporo kwasu foliowego, dlatego polecana jest również kobietom w ciąży i planującym dziecko. Jest także bogata w beta karoten. Jest najbogatszym w białko warzywem kapustnym.
Dla dzieci od: 7-8 miesiąc życia
Zobacz też: 9 rodzajów najzdrowszych warzyw kapustnych
5 z 7
Truskawki
(66 mg witaminy C w 100 g)
Zawierają też praktycznie wszystkie ważne mikroelementy, a szczególnie dużo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Działają odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco.
Dla dzieci od: 10-11. miesiąca
Zobacz też: Mleczna galaretka z truskawkami - przepis
6 z 7
Kiwi
(59 mg witaminy C w 100 g)
Jest też bogatym źródłem witaminy K i E, kwasu foliowego, potasu, miedzi, manganu i błonnika pomocnego przy zaparciach. Ma właściwości moczopędne, pobudza wydalanie z organizmu sodu i wody.
Dla dzieci po: 2 roku życia
7 z 7
Cytryny
(50 mg witaminy C w 100 g)
Oprócz witaminy C zawiera też witaminy z grupy B, potas i wapń, wzmacnia odporność, wspomaga pracę układu pokarmowego, likwiduje zgagę i nudności, leczy zaparcia.
Dla dzieci po: 1. roku życia
Zobacz też: Najzdrowsze owoce