Jak przemycić warzywa i mięso do diety dziecka?
Jeśli dziecko nie chce jeść, mięsa, warzyw czy natki, wysil wyobraźnię i sprytnie ukryj je w potrawach. Zamiast płaczącego pełnego złości dzieckabędziesz mieć przy stole dziecko, które wcina, aż mu się uszy trzęsą. I swoje spokojne sumienie.
1 z 7
Wasze posiłki nie muszą być przyjemne jedynie wtedy, gdy dziecko je tylko to, co mu smakuje. Czasem spróbuj dziecko przechytrzyć i ukryj nielubiane przez nie produkty w daniach, które mu podajesz . Oto pięć sprytnych sposobów na przemycenie do diety dziecka marchewki, mleka, mięsa, szpinaku i płatków owsianych.
Zobacz też: Wesołe kanapki dla niejadka
2 z 7
Ciasto marchewkowe
Choć marchewka jest bardzo wartościowa, dziecko wcale nie musi jej jeść w dużych ilościach. Zamiast niej podawaj inne warzywa: pomidory, dynię, kalafior, buraki. W pewnym stopniu warzywa można też zastąpić w diecie większą ilością owoców. A od czasu do czasu możesz upiec...
Ciasto marchewkowe
od 2. roku życia
Składniki: 2 szklanki mąki, 4 jajka, 2 szklanki startej marchwi, pół kostki masła, 1/2 szklanki cukru, po łyżeczce cynamonu i imbiru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy, sól
Wykonanie: Łyżkę cukru zrumień na karmel i rozpuść w łyżce wody. Jajka sparz i oddziel białka od żółtek. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem, dodając po trochu wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i umytą, obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Pod koniec dodaj karmel, cynamon, imbir oraz ubitą z odrobiną soli pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno być bardzo gęste. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką podłużnej blaszki. Piecz około 50 min w temperaturze 180 st. C. Jeszcze gorące możesz polać lukrem cytrynowym zrobionym z pół szklanki cukru pudru, 2 łyżek soku z cytryny i skórki otartej ze świeżej sparzonej cytryny.
Zobacz też: Czym zastąpić biały cukier w diecie dziecka?
3 z 7
Najczęściej dzieci nie lubią gryźć mięsa, jego smak im nie przeszkadza. Jeśli dziecko nie lubi kawałeczków mięsa w zupie, zmiksuj je na gładko z wywarem i dodaj do zupy. Sprawdzą się też miękkie pulpeciki zamiast posiekanego mięsa, które trudniej pogryźć. Możesz też podawać kanapeczki z domowym pasztetem lub mięsną pastą.
Pasta z indyka
od 12. miesiąca
Składniki: kawałek piersi indyka upieczonej w folii lub ugotowanej na parze, mały kawałek sparzonego pora (najlepiej zielonej części), łyżeczka posiekanej natki pietruszki, pół łyżeczki oliwy, pomidorki koktajlowe
Wykonanie: Mięso pokrój na kawałki i przepuść przez maszynkę (ewentualnie zmiksuj) razem ze sparzonym porem. Do zmielonej masy dodaj posiekaną natkę pietruszki i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj, ostudź. Pastą posmaruj pieczywo, np. wycięte w kształt gwiazdki. Pomidorki sparz, zdejmij skórkę, pokrój na ćwiartki i udekoruj kanapeczki.
Zobacz też: ABC mięsa w diecie dziecka
4 z 7
Nawet najdrobniej posiekaną natkę pietruszki, która pływa na powierzchni zupy mało które dziecko zaakceptuje, dlatego warto ją sprytnie ukryć w innym daniu. Czego dziecięce oczy nie widzą, tego sercu nie żal. A duża ilość witaminy C gwarantowana.
Pulpety z natką i koperkiem
od 12. miesiąca
Składniki: 20 dkg mielonej cielęciny, żółtko, 2 łyżeczki kaszy manny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtaczania, 1/2 małej marchewki, kawałek pietruszki, 4 łyżki posiekanej natki i koperku, szczypta majeranku, 1 i 1/2 szklanki wody
Wykonanie: Warzywa umyj, obierz i opłucz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wrzuć do wrzącej wody. Gotuj chwilę, doprowadzając do wrzenia. Zmieloną cielęcinę dokładnie wymieszaj z żółtkiem (pamiętaj o sparzeniu jajka!), kaszą manną oraz szczyptą majeranku i 2 łyżkami posiekanej natki i koperku. Masę dokładnie wymieszaj. Uformuj z niej (rękami lub za pomocą łyżeczki) kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą z nich obtocz w mące ziemniaczanej i włóż do gotującego się wywaru z warzywami. Gotuj pod przykryciem około 20 minut, a pod koniec dodaj pozostałą natkę z koperkiem. Podaj z ugotowanym ryżem i buraczanym purée.
Zobacz też: Na tropie witamin
5 z 7
Krowiego mleka często nie lubią dzieci, które wcześniej ssały pierś. Jeśli dziecko je jogurt, twarożek i kefir, możesz przeczekać niechęć do mleka, nie martwiąc się, że będzie miało niedobory wapnia. Ale spróbuj też zamaskować smak mleka owocami.
Bananowa mleczna pianka z malinami
po 12. miesiącu życia
Składniki: ok. 15 łyżek kleiku ryżowego, szklanka mleka krowiego, dojrzały banan, kilka mrożonych malin
Wykonanie: Zagotuj mleko. Dodaj kleik, wymieszaj, nie gotuj. Banana umyj, obierz, odetnij końce i pokrój w kawałki. Dodaj do kleiku, zmiksuj na puszystą piankę. Przełóż do miseczki. Maliny rozmroź, przetrzyj przez gęste sitko. Takim sosem polej mleczną piankę.
Zobacz też: Apetyt na mleko
6 z 7
Szpinak ma ciemnozielony kolor i charakterystyczny smak, co ma prawo nie przypaść dziecku do gustu. Możesz wyeliminować go w ogóle z diety (choć ma trochę żelaza), podając zamiast niego inne wartościowe zielone warzywa, np. fasolkę szparagową, brokuły, puree z groszku cukrowego. Ale możesz też czasem podać...
Zielone kopytka
od 12. miesiąca
Składniki: 1/2 kg ziemniaków (5 sztuk średniej wielkości), jajko, 150 g mąki pszennej lub orkiszowej (około 10 łyżek), 3 łyżki mrożonego szpinaku purée
Wykonanie: Ziemniaki ugotuj (najlepiej w łupinach dzień wcześniej, a potem obierz ze skórki) i przepuść przez maszynkę lub praskę. Do ziemniaczanej masy wbij sparzone wrzątkiem jajko, następnie dodaj mąkę oraz rozmrożony wcześniej i odciśnięty szpinak. Wyrób na jednolitą masę. Z ciasta uformuj wałki, spłaszcz je i pokrój w romby. Tak przygotowane kopytka wrzuć do wrzącej wody i gotuj od momentu wypłynięcia na wierzch 3–5 minut (w zależności od wielkości kopytek). Łyżką cedzakową wyjmij je, opłucz pod zimną wodą i podawaj np. z gulaszem mięsnym.
Zobacz też: 6 zbożowych przebojów dla dziecka
7 z 7
Płatki owsiane zawierają witaminy z grupy B, a dzięki zawartości błonnika regulują pracę przewodu pokarmowego. Są zdrowe, bez wątpienia. A znienawidzona przez dzieci owsianka? To oczywiście niejedyny pomysł na danie z płatkami owsianymi. Zmielonych można użyć do obtaczania kotletów, dodać do domowego chleba albo upiec...
Ciasto z owsianą kruszonką
od 2. roku
Składniki: ćwierć kostki zimnego masła (ok. 75 g), 8 łyżek płatków owsianych (50 g), 2 łyżki mąki (40 g), 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego (50 g), 25 sztuk mrożonych śliwek (ok. 500 g), 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego, szczypta cynamonu, 3 łyżki płatków migdałowych, olej do wysmarowania formy
Wykonanie: Z zimnego masła, płatków, mąki i cukru zrób kruszonkę – połącz składniki, najlepiej siekając nożem aż do momentu, gdy utworzą się różnej wielkości grudki. Śliwki rozmroź przekrój na pół, wyjmij pestki, a powstałe połówki jeszcze pokrój na ćwiartki. Do tak przygotowanych śliwek dodaj szczyptę cynamonu, cukier. Kokilki lub średnie naczynie do zapiekania wysmaruj lub spryskaj olejem, następnie wyłóż śliwki i posyp kruszonką. Zapiekaj w temperaturze 180°C, około 20 minut. Przed podaniem posyp płatkami migdałowymi. Taki deser możesz podać z łyżką gęstego jogurtu lub gałką lodów.
Zobacz też: 5 pomysłów na szybkie i zdrowe desery dla dzieci