Zdrowa dieta w ciąży wpływa na zdrowie dziecka, co dla przyszłej mamy jest najistotniejsze. Dlatego będąc w ciąży, bardziej zwracamy uwagę na to, co ląduje na naszych talerzach. Ginekolog, dr n. med. Tadeusz Oleszczuk, wyjaśnia, co należy jeść w ciąży, a czego unikać.

Reklama

Spis treści:

Jak wygląda zdrowa dieta w ciąży?

Narzędzia dla rodziców mamotoja.pl

Kalendarz ciąży Czytaj więcej

Zobacz także

Dawno minęły czasy, gdy mówiło się, że kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje. Dzisiaj dietetycy i lekarze są zgodni: przyszła mama może przytyć 11-16 kg. W ciąży jeść należy nieco więcej, owszem, ale tylko od drugiego trymestru. Nie można się przejadać. Nadmierne tycie mamy powoduje też zbytnie przybieranie na wadze dziecka. Ważne jest natomiast, żeby dieta była bogata w kwas foliowy. Wystarczająca ilość kwasu foliowego pozwala uniknąć wielu problemów zdrowotnych u maleństwa.

Zasady odżywiania w ciąży

Dr Oleszczuk tłumaczy, że przyszła mama powinna jeść jak najwięcej różnych warzyw. Talerz ciężarnej musi być kolorowy. W diecie nie są najważniejsze tłuszcze, mięso czy nabiał. Najwięcej ważnych składników mają właśnie warzywa. Pełnią one ważne funkcje, np.:

  • poprawiają perystaltykę jelit,
  • dostarczają mnóstwa ważnych składników dziecku,
  • są niskokaloryczne.

Przyszła mama, nawet jeśli spożywa duże ilości warzyw, nie może bezkarnie sięgać po wszystko, na co ma ochotę. W ciąży zakazane są takie produkty, jak:

  • surowe mięso, ryby i owoce morza,
  • surowe jajka,
  • alkohol i napoje energetyczne,
  • dania fast food (niezdrowe tłuszcze i mała gęstość odżywcza).

Zobacz także: Czy wegetarianka w ciąży musi zacząć jeść mięso?

Co jeść w ciąży, żeby nie przytyć?

Niezdrowa dieta w ciąży przekłada się nie tylko na nadmierną liczbę kilogramów, które później trudno będzie zrzucić, lecz także może zaburzać prawidłowy rozwój dziecka. Jeśli zachcianki nie dają żyć za dnia ani spać po nocach, warto zastanowić się, czy w diecie ciężarnej nie ma za dużo cukru i spróbować się od niego odzwyczaić. Pomogą w tym zdecydowane smaki, takie jak:

  • kiszonki – kwaśny smak soku z kiszonych ogórków czy zakwasu buraczanego często pozwala zaspokoić łaknienie na słodkie,
  • naturalne słodycze, czyli owoce,
  • czosnek, ostre przyprawy (jeśli ktoś lubi),
  • świeże zioła.

Zobacz także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama