Reklama

Jajko dla niemowlaka można przygotować na wiele różnych sposobów. Jednak równie ważne, jak forma podania, jest to, kiedy i jak wprowadzimy jajko do diety malucha. W ostatnich latach zalecenia żywieniowe uległy zmianie, dlatego warto zapoznać się z aktualnymi wytycznymi ekspertów. Od kiedy maluch może jeść jajko? Jak przygotować je po raz pierwszy, by było bezpieczne i dobrze tolerowane przez mały brzuszek? W tym artykule znajdziesz odpowiedzi na najczęstsze pytania rodziców oraz praktyczne wskazówki, jak krok po kroku włączyć ten wartościowy produkt do menu niemowlaka.

Reklama

Spis treści:

Od kiedy niemowlęta mogą jeść jajka?

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), przez pierwsze 6 miesięcy życia niemowlę powinno być karmione wyłącznie mlekiem – najlepiej mlekiem matki. Również Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci zaleca, by do tego czasu mleko było jedynym pokarmem w diecie dziecka.

Rozszerzanie diety warto rozpocząć około 6. miesiąca życia, a jednym z pierwszych produktów może być właśnie jajko. Aktualne rekomendacje wskazują, że całe jajko (zarówno białko, jak i żółtko) można bezpiecznie wprowadzać do diety dziecka między 6. a 7. miesiącem życia. Nie ma już potrzeby dzielenia go na części czy unikania białka w pierwszych tygodniach wprowadzania nowych pokarmów.

Rodzice boją się alergii na jajka. Czy mają powody?

Czy jajka wywołują alergię pokarmową? Białko jajka jest dość silnym alergenem, jednak obecne zalecenia mówią, że nie należy unikać wprowadzania do diety niemowlęcia pokarmów potencjalnie alergizujących. Gdy podajesz jajko niemowlakowi pierwszy raz, po prostu obserwuj, jak na nie reaguje. Wykluczenie tego składnika z diety jest wskazane dopiero w momencie, kiedy dziecko faktycznie zareaguje na nie alergicznie i uzyska diagnozę lekarza świadczącą o uczuleniu. Dlaczego? Wczesne podanie jajka może obniżyć ryzyko alergii, zwłaszcza jeśli maluch nadal jest karmiony piersią. Szacuje się, że w Polsce tylko 0,6 proc. dzieci poniżej 2. roku życia ma alergię na jajko kurze.

Jak przygotować pierwsze jajko? Uważaj na sadzone

Możesz je podawać np. jako jajko na twardo, dodatek do zupy, makaronu – ważne, by było całkowicie ścięte (czyli nie zaczynaj od jajecznicy czy naleśników!). Pamiętaj też, aby smażone na niewielkiej ilości tłuszczu dania z jajek (np. jajko sadzone) podawać dziecku dopiero po 1. roku życia i to raczej sporadycznie. Ale jeśli przyrządzisz je na parze (np. w formie jajecznicy), bądź ugotujesz czy upieczesz z innymi składnikami, nadadzą się też dla młodszego malucha, który pomyślnie przeszedł już wprowadzenie jajek do diety.

Jakie jajko dla niemowlaka? Wybieraj te najlepsze

Dla niemowlaka wybieraj jajka 0 (ekologiczne) lub tzw. jedynki (1 oznacza jajka od kur przebywających na wolnym wybiegu). Zwróć uwagę, czy skorupka nie jest pęknięta (bakterie mogą się przez nią przedostać do środka jajka). Pamiętaj, że świeże jajko opada na dno garnka z wodą. Nie podawaj dziecku jajka, jeśli masz wątpliwości co do jego świeżości. Zawsze przechowuj jajka w lodówce.

Ważne: dzieciom nie wolno podawać surowych jajek (np. w postaci kogla-mogla).

Ile minut gotować jajko dla niemowlaka?

Chociaż jajka na miękko były długo zalecane dla dzieci jako najłatwiej strawne, eksperci z Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci podkreślają, że na etapie wprowadzania jajek do diety niemowlaka jajko musi być dobrze ścięte. Najnowsze zalecenia mówią, żeby jajko dla niemowlaka gotować przez 10-15 minut.

Jak często niemowlę może jeść jajko?

Niemowlę może dostawać do jedzenia jedno małe jajko 2 razy w tygodniu. Początkowo jajko może być dodatkiem do zupki jarzynowej, potem możesz przyrządzać z jajek inne dania. Pamiętaj, że do liczby dwóch jajek tygodniowo wliczają się także jajka użyte w makaronie, cieście czy omlecie.

jajko dla niemowlaka
Jajko dla niemowlaka: od kiedy i jak przygotować pierwsze z myślą o małym brzuszku, fot. AdobeStock/galaganov

A ile jajek może jeść dziecko, które jest po etapie rozszerzania diety? Stopniowo możesz zwiększać ilość dań jajecznych w jego diecie, po pierwszych urodzinach nawet do 7 jaj tygodniowo – niezależnie od tego, czy będzie to jedno jajko dziennie, czy danie z dwóch jajek co 2 dni.

Jajka w diecie niemowląt: przepisy i inspiracje

Jajko dla niemowlaka można podać na wiele sposobów. Z czasem dziecko samo wybierze, która forma odpowiada mu najbardziej. Szukając inspiracji dla potraw z dodatkiem jajek dla niemowlaka, przy okazji sprawdź gotowy jadłospis dla 6-miesięcznego dziecka (wraz z przepisami!).

Warzywne puree z jajkiem – idealne na pierwsze spotkanie z jajkiem

  • 1/2 małej marchewki
  • 2 różyczki kalafiora
  • 1/2 małego ziemniaka
  • łyżeczka świeżego masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 jajka

Marchewkę i ziemniaka umyj, obierz i opłucz. Kalafior również dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj aż będą miękkie - około 20 minut. Kiedy warzywa będą już gotowe, zmiksuj je na gładkie puree. Dodaj ugotowane na twardo jajko (najlepiej starte lub rozgniecione) oraz odrobinę masła. Całość zagotuj. Mieszaj i pilnuj czasu, żeby nie stracić wartości odżywczych.

Pyszna jajecznica na parze dla całej rodziny

  • jajko,
  • 2 płaskie łyżeczki masła,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku.

Szczypiorek opłucz i osusz, pokrój. Jajo umyj pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem (przez minutę). Zagotuj wodę. Spodeczek uprzednio posmarowany masłem postaw na naczyniu z wrzącą wodą. Wybij na niego jajo, dodaj łyżkę mleka, wymieszaj wszystko i ogrzewaj jajecznicę aż do ścięcia się białka. Zanim podasz dziecku potrawę, posyp ją szczypiorkiem.

Kolorowa zupka warzywna z żółtkiem

  • pół małej marchewki,
  • ziemniak,
  • różyczka brokułów,
  • 2 łyżki zielonego groszku,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • drobno posiekany koperek,
  • jajko

Umyte warzywa obierz ze skórki. Marchewkę pokrój w talarki, a ziemniaka w drobną kostkę. Marchewkę zalej szklanką wody i gotuj około 15 minut, potem dodaj ziemniaki i zielony groszek. Całość gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Brokuły podziel na małe różyczki i pod koniec gotowania dodaj do zupy. Chwilę pogotuj. Zupę delikatnie zmiksuj, dodaj do niej oliwę i jeszcze raz zagotuj. Oddzielnie ugotuj jajko. Żółtko oddziel od białka, przekrój je na pół. Jedną połowę drobno posiekaj. Zupkę posyp posiekaną połową żółtka i koperkiem.

Aksamitny kisiel z mleka - nie bój się dodać żółtko

  • mleko następne – proszek ok. 21g,
  • woda 135 g,
  • mączka ziemniaczana 6 g,
  • żółtko 10 g.

W niewielkiej ilości przegotowanej wody rozprowadź mleko modyfikowane zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Do reszty wody dodaj mączkę ziemniaczaną i żółtko, rozmieszaj i mieszając, zagotuj. Połącz z mlekiem, uzupełnij przegotowaną wodą do pożądanej objętości. Podawaj z przetartymi owocami, np. morelami, malinami lub jabłkiem.

Pomarańczowa zupa z jajkiem

  • 1/2 małej marchwi
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki
  • 1 łyżeczka kleiku ryżowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 120 ml wody
  • 1/2 żółtka

Marchew, ziemniak i pietruszkę umyj pod bieżącą wodą, obierz i opłucz. Odmierz wodę, zagotuj. Dodaj pokrojone warzywa, gotuj ok. 20 minut na wolnym ogniu. Jajko umyj starannie, włóż do wrzącej wody, gotuj ok. 10 minut, ostudź pod zimną wodą. Oddziel białko od żółtka. Żółtko podziel na dwie części. 1/2 żółtka dodaj do zupy, zmiksuj. Dodaj kleik ryżowy, oliwę, wymieszaj, zagotuj.

Oczywiście, jeśli brakuje Ci czasu na przygotowanie placków czy zupki z jajkiem, nic straconego! Możesz po prostu położyć jajko na talerzyku obok innych składników. Maluchy uwielbiają takie dania, bo jajka mają atrakcyjne kolory i są łatwe do schwytania małymi paluszkami. Idealne na szybki posiłek!

jajko dla niemowlaka
Jajko dla niemowlaka: od kiedy i jak przygotować pierwsze z myślą o małym brzuszku, fot.AdobeStock/shine.graphics

Dlaczego jajka są ważne w diecie malucha?

Jeśli zastanawiasz się, dlaczego tyle mówimy o jajkach w diecie niemowlaka – sprawdź, co się w nich kryje. Żółtko to dla niemowlaka bardzo cenne źródło żelaza. Jajka zawierają też najwyższej jakości białko. Obfitują w witaminy A, D i z grupy B (B2). Dostarczają również pewnych ilości siarki, potasu, fosforu, magnezu, chloru i miedzi. Żółtko to także bogate źródło cynku i lecytyny. Jedna trzecia jego masy to tłuszcz – przeważają w nim jednak dobre jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Takie tłuszcze zawiera także pokarm kobiecy, a są one niezbędne do rozwoju układu nerwowego niemowląt.

Źródło zaleceń: Zasady żywienia zdrowych niemowląt 2021. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci

Zobacz też:

Reklama
Konsultacja merytoryczna

dr hab. inż. Anna Harton

Dietetyczka, pracuje w Zakładzie Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Reklama
Reklama
Reklama