Pomidor - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe

Pomidor może powodować alergie krzyżowe. Sprawdź, reakcje krzyżowe, jakie wywołuje pomidor. Zobacz, na jakie alergeny krzyżowe musisz uważać.
Alergie krzyżowe

Silne objawy alergii po zjedzeniu pomidora nie zdarzają się często. Jeśli się pojawią, mogą mieć postać zmian na skórze przypominających drobne krostki lub bąble albo opuchlizny w jamie ustnej. Osoby, które mają częsty kontakt z pomidorami, np. sprzedawcy warzyw czy pracownicy restauracji mogą cierpieć na  wywołane przez pomidory białkowe zapalenie skóry. Uczulenie na pomidora może pojawiać się u osób z alergią na pyłki brzozy, bylicy, traw i zbóż (patrz: Kalendarz pylenia roślin) oraz orzeszki ziemne. Innymi alergenami krzyżowymi są niektóre owoce i warzywa (sprawdź: tabela niżej) oraz lateks.

Redakcja poleca

REKLAMA