Reklama

Jednym z mitów dotyczących dietetycznych kolacji jest to, że powinno się je spożywać o 18:00 – tymczasem takie przekonanie jest fałszywe. Według dietetyków zasada dotycząca wieczornych posiłków jest taka, że kolacja powinna być jedzona na 1-3 godzin przed snem – im obfitsza, tym dłuższy czas powinien upłynąć między posiłkiem a położeniem się do łóżka. Dzięki temu organizm zdąży strawić kolację. Taki odstęp czasowy gwarantuje też lepszy sen.

Reklama

Pamiętaj, że odchudzanie w ciąży jest zakazane. Zbilansowane i zdrowe dania są szczególnie ważne także dla kobiet, które karmią piersią, ponieważ wraz ze swoim pokarmem przekazują dziecku ważne składniki odżywcze. Jeśli chcesz schudnąć po ciąży, pamiętaj o zdrowym jadłospisie dla mam karmiących, który dostarczy zarówno tobie, jak i maleństwu, niezbędnych do właściwego rozwoju witamin i pierwiastków.

Co zjeść na dietetyczną kolację?

Zapiekane jabłko – jeśli lubisz słodkie kolacje, dobrym pomysłem na posiłek będzie zapiekane jabłko z migdałami i pestkami dyni. Wystarczy, że pozbawisz jabłka gniazda nasiennego i obetniesz jego górną część, do środka wsypiesz migdały, pestki i posypiesz je cynamonem. Tak przygotowane jabłko umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piecz przez 15 minut.

Jajka sadzone – jajka nie powinny kojarzyć się tylko z dietetycznym śniadaniem! Dobrym pomysłem jest przyrządzenie jajek sadzonych na kolację. Najlepsze są te na maśle (jeśli jesteś na diecie warto, abyś nie przesadzała z jego ilością). Możesz dodać do nich sałatkę z pomidorów, szczypiorku i odrobiny oliwy. To powinno zaspokoić twój głód!

Łosoś z rukolą i truskawkami – szybkim pomysłem na dietetyczną kolację jest wybór wędzonego łososia, którego można podać z truskawkami, rukolą oraz sosem balsamicznym. To prosta, niskokaloryczna, ale i pyszna wersja wieczornego posiłku!

Mozzarella z pomidorami – kolacja we włoskim wydaniu? Dlaczego nie! Wprawdzie mocno okrojona, ponieważ we Włoszech kolacja składa się nawet z 6 posiłków, ale w końcu ma być dietetycznie! Pokrój pomidory i ułóż je na zmianę z mozzarellą, posyp posiekaną bazylią i dolej odrobinę oliwy, dopraw solą i pieprzem. Buon appetito!

Podsmażane szparagi – wiosną warto korzystać z warzyw sezonowych i przyrządzać z nich posiłki nie tylko na kolację. Szparagi są świetnym rozwiązaniem dla osób, które są na niskokalorycznej diecie. Najsmaczniejsze są te podsmażane na maśle z odrobiną cukru. Możesz połączyć je z pomidorami i sadzonym jajkiem. Posiłek nie tylko smaczny, ale i syty!

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama