Chlebek bananowy (dla alergika)
Zastanawiasz się, jak przygotować bananowy chlebek? Wypróbuj nasz przepis. Ten chleb jest idealny dla małego i dużego alergika. I - co najważniejsze - bardzo prosty w przygotowaniu.
- Przepis dodała nasza czytelniczka Joanna G.
- 1,5 szklanki mąki (bezglutenowej lub pszennej)
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 2 banany
- 2 łyżki masła orzechowego (crunchy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ulubione dodatki, np. orzechy, wiórki kokosowe, czekolada, skórka pomarańczowa itd
Piekarnik nagrzej na 180 stopni C. Blaszkę posmaruj olejem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. W osobnym naczyniu wymieszaj olej i cukier. Banany rozgnieć widelcem na gładką masę, dodaj do oleju z cukrem, wlej mleko, wymieszaj wszystko razem. Składniki mokre wymieszaj z suchymi, wsyp ulubione dodatki. Przelej do formy, piecz do suchego patyczka (około 60 min).
Chlebek można jeść bez dodatków lub z dodatkami, np. z twarożkiem, masłem orzechowym lub konfiturą :) Pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
Zobacz inne przepisy na chleb dla dziecka