Reklama
  • 1/4 małej marchwi i pietruszki,
  • cząstka cebuli – 5 g,
  • cząstka selera – 10 g,
  • 40 g surowego mięsa z piersi indyka,
  • 1/2 szklanki wody,
  • ugotowane żółtko,
  • łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki.

Reklama

Marchew, pietruszkę, cebulę i seler starannie umyj i obierz. Opłucz mięso. Do wrzącej wody włóż włoszczyznę i mięso z indyka, ugotuj wszystko do miękkości. Do warzyw i mięsa dodaj ugotowane żółtko, przekręć wszystko przez maszynkę lub rozdrobnij za pomocą blendera. Do pasty dodaj olej oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Posmaruj pastą kromkę bułki (bez skórki). Podziel kanapkę na cząstki. Takie małe kolorowe kanapeczki możesz podawać dziecku na śniadanie lub kolację. Możesz też używać pasty jako alternatywy dla masła.
1 porcja dla malucha = 20–30 g

Reklama
Reklama
Reklama