Fafernuchy – ciastka z marchwi i pieprzu
Przepis na fafernuchy – ciastka z marchwi i pieprzu. Mimo że połączenie słodkiej marchwi z czarnym pieprzem może wydawać się kontrowersyjne, przyprawa stanowi doskonałe uzupełnienie smaku ciasteczek.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Delecta, producenta proszku do pieczenia
Opublikowano: poniedziałek, 7 listopada 2016 14:41
Reklama
- 300g marchwi startej na małych oczkach
- 300g mąki żytniej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Wymieszaj starte marchewki i cukier. Duś na wolnym ogniu w garnku, aż marchewka puści sok. Dodaj mąkę żytnią, proszek i przyprawy. Wyrabiaj ciasto w kształcie grubego wałka. Pokrój wałek na ukos, na kawałki przypominające duże kopytka.
Przełóż na blachę i piecz w 200 stopniach, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na ciasta i ciastka dla dzieci
Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama