Karp w sosie cytrusowym
Wypróbuj przepis na karp w sosie cytrusowym - przepis dla dzieci
Opublikowano: poniedziałek, 16 grudnia 2013 22:09
Reklama
- karp
- litr wywaru warzywnego
- 3 goździki
- kawałek kory cynamonu lub łyżeczka mielonego
- 2 łyżki soku cytrynowego
Sos:
- spora cytryna
- pomarańcza lub 2 mandarynki
- 3 łyżki gęstej śmietany
- łyżka miodu
Reklama
Oczyszczonego karpia pokrój w dzwonka, posól, skrop sokiem cytrynowym i odstaw na pół godziny. Przełóż rybę do garnka, zalej bulionem, po czym dodaj goździki i cynamon. Gotuj na małym ogniu 20 minut.
Sos: wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy, wymieszaj ze śmietaną oraz miodem, schłodź w lodówce. Rybę podawaj z sosem po półgodzinie.
Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama