- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 10 dag białego sera
- 20 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
Pomada:
- 10 dag masła
- po 1/2 szklanki cukru pudru i mleka w proszku
- 2 łyżki gorącej wody i kilka kropli aromatu rumowego
Dekoracja:
- polewa czekoladowa
- migdały bez skórki
- cząstki umytej i obranej mandarynki
Składniki na ciasto zagnieć i rozwałkuj na kwadratowy placek o wymiarach 20 na 20 cm. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Ciasto nakłuj widelcem i piecz 20 minut w temp. 180°C. Składniki na pomadę, mieszając, podgrzewaj na malutkim ogniu, aż całkowicie się rozpuszczą. Gdy masa zgęstnieje, wylej ją na ciasto i równo rozprowadź. Mazurek udekoruj polewą czekoladową i bakaliami.
Polecamy przepis: Mazurek chałwowy
Sprawdź inne wielkanocne przepisy