Reklama
  • 500 g czerwonej soczewicy
  • 300 g słodkich ziemniaków (batatów)
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka ryżu
  • szklanka kleiku ryżowego
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • łyżka kminu rzymskiego mielonego
  • łyżka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
  • łyżka mielonego ziarna kolendry
  • mleko kokosowe
  • łyżka pasty chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 jajka
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • cytryna
  • pęczek natki kolendry
  • ząbek czosnku

Obierz i drobno pokrój w kostkę czosnek i cebulę. Warzywa podduś garnku na rozgrzanej oliwie. Do garnka dodaj soczewicę i ryż. Całość zalej mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą w stosunku 1:1,5, dodaj łyżkę przyprawy uniwersalnej. Wszystko razem gotuj, aż płyn zostanie wchłonięty, a ryż i soczewica będą miękkie. Odstaw je na bok do przestygnięcia. Jeszcze ciepłą masę przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia.
Bataty obierz i zetrzyj na tarce. Następnie odciśnij, zmiel i połącz ze wszystkim. Do ciepłej masy dodaj koncentrat pomidorowy, płatki ryżu, mąkę ziemniaczaną i jajka. Masę dopraw do smaku przyprawą uniwersalną, kminem, kolendrą i pastą chili. Dodaj również szczyptę soli (według uznania) i wymieszaj.
Foremkę na pasztet wyłóż pergaminem i przełóż do niej przygotowaną masę. Całość zawiń w folię aluminiową, postaw na blaszce do pieczenia podlanej wodą i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 50 minut.
W kielichu miksera rozetrzyj na pastę czosnek i kolendrę z kilkoma łyżkami jogurtu. Powstałą pastę połącz z majonezem i całość dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny. Schłodzony pasztet podawaj z sosem.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania wielkanocne

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama