Tegoroczna akcja "Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini" dobiegła końca. Rodzice przez ponad miesiąc przesłali setki przepisów, a każdy został sprawdzony przez dietetyka z Instytut Żywności i Żywienia. Wszystkie inspiracje na pyszne i zdrowe dania dla maluchów można znaleźć na stronie www.gotujzdrowo.miniminiplus.pl. A poniżej 5 wybranych, zwycięskich przepisów z każdej kategorii - śniadanko, coś na ząb, obiadek, podwieczorek i kolacja. Jeżeli nie macie pomysłu na pożywne śniadanko, szukacie przepisu na zdrowe ciasto lub smaczną przekąskę nie zawierającą zbyt dużej ilości cukrów i tłuszczu, koniecznie sprawdźcie te przepisy!

Reklama

Kategoria: Śniadanko - Jaglanka ze słoiczka z owocami i jogurtem

materiały prasowe

Składniki
• 4 łyżki płatków jaglanych
• 1 łyżka płatków owsianych
• 3 małe jabłka
• 5 daktyli
• 1 banan
• garść mrożonych malin
• 400 ml wody
• 5 łyżek jogurtu naturalnego

Przygotowanie
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Banana obierz i pokrój w plasterki. Do rondelka wlej wodę, dodaj daktyle, jabłka i banany. Wsyp płatki jaglane i owsiane i gotuj ok.10 minut. Na koniec wsyp maliny, zdejmij z ognia i ostudź. Kiedy danie osiągnie temperaturę pokojową, przełóż do słoiczków i udekoruj kleksem z jogurtu.

Przepis pani Katarzyny

Kategoria: Coś na ząb - Zdrowe lody

Składniki
• 2 szklanki naturalnego jogurtu
• 1 szklanka borówek amerykańskich
• 3 szklanki truskawek
• 3 łyżki stołowe miodu

Zobacz także

Przygotowanie
Zmiksuj truskawki z borówkami, dodaj 2 szklanki jogurtu naturalnego i 3 trzy łyżki miodu. Przygotuj opakowanie lub specjalne foremki do lodów, wyłóż do nich masę owocowo- jogurtową i włóż do zamrażalnika na 3-4 godziny.

Przepis pani Dominiki

materiały prasowe

Kategoria: Obiadek - Zapiekanka z ciecierzycy

Składniki
• 4 ziemniaki
• 1/4 brokuła
• 2 marchewki
• 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
• 3 łyżki kleiku kukurydzianego
• 1 jajko
• 2 łyżki oliwy

Przygotowanie
Warzywa umyj, obierz, pokrój, ugotuj osobno. Ziemniaki przepuść przez praskę i wymieszaj z roztrzepanym jajkiem. Masę ziemniaczaną podziel na trzy części: do jednej dodaj brokuły, do drugiej marchewkę, do trzeciej ciecierzycę. Każdą z mas zmiksuj i wymieszaj z łyżką kleiku. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj oliwą. Wkładaj warstwami poszczególne masy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, zapiekaj około 25 minut.

Przepis pani Beaty

materiały prasowe

Kategoria: Podwieczorek - Ciasto marchwiowe bezglutenowe

Składniki
• 1 kg marchewki (po starciu na drobnej tarce wychodzi ok. 3 szklanki) - ja dałam troszkę mniej
• 2 szklanki mąki mąki gryczanej
• 3/4 szklanki oleju
• 1 pomarańcza
• 2 szklanki mieszanki rodzynek
• 1/2 szklanki wiórek kokosowych
• 2 łyżeczki cynamonu
• 2 łyżki soku z cytryny
• płaska łyżeczka soli
• pełna łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
• pełna łyżeczka sody

Przygotowanie
Rodzynki wymieszaj z wyciśniętym sokiem z pomarańczy i odstaw do lodówki na około godzinę. W tym czasie obierz i zetrzyj marchewkę na tarce o drobnych, skośnych oczkach. Marchew wymieszaj z wiórkami kokosowymi, namoczonymi i zblendowanymi bakaliami, sokiem z cytryny i olejem. Do drugiej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól i opcjonalnie miód. Połącz wszystkie składniki i wyrób ciasto.
Ciasto piecz w formie wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 40 - 50 minut, po czym wyjmij, ostudź i posyp tym, na co masz ochotę. Gotowe!

Przepis pani Wioli

materiały prasowe

Kategoria: Kolacja - tapioka z musem jabłkowym

materiały prasowe

Składniki
• Tapioka
• Mleko
• Laska wanilii
• Mus jabłkowy
• Cynamon

Przygotowanie
Tapiokę namocz przez kilka godzin w zimnej wodzie, odcedź. Do garnka wlej mleko, wrzuć ziarenka wanilii, tapiokę i gotuj na "wolnym ogniu” do wchłonięcia płynu. Podawaj z ulubionym musem, posypane cynamonem. Możesz podać również jako deser na ciepło lub na zimno.

Reklama

Przepis pani Eweliny

Reklama
Reklama
Reklama