Reklama
  • 35 dag mąki,
  • jajko,
  • łyżeczka oleju,
  • letnia woda,
  • 400 g świeżych lub mrożonych owoców (truskawek, malin, jagód)
  • słodka śmietanka,
  • cukier do smaku.

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj łyżeczkę oleju, wbij jajko. Do masy dolewaj po trochu letnią wodę. Wyrób dość rzadkie ciasto i owiń je ściereczką, by nie obsychało. Rozmroź truskawki. Weź jedną trzecią ciasta i rozwałkuj ją na cienki placek (pamiętaj o podsypywaniu mąki na stolnicę). Wykrawaj szklanką okrągłe krążki i na każdy kładź małą truskawkę lub połówkę większej. Starannie zlep brzegi pierogów. Wrzuć je na lekko osoloną wrzącą wodę. Delikatnie zamieszaj, by nie przywarły do dna ani się nie pozlepiały. Gdy pierogi wypłyną, gotuj je jeszcze 3-4 minuty.

Reklama

Nasza rada: Podaj dziecku dwa, trzy pierożki polane śmietanką i posypane cukrem. Powinny być letnie, gdyż zimne dla malucha są zbyt twarde. Możesz też ozdobić talerzyk rozmrożonymi truskawkami.

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama