Sola w sosie cytrynowym
Pomysł na zdrowy i pożywny obiad dla dziecka - sola w sosie cytrynowym.
Opublikowano: wtorek, 17 grudnia 2013 15:31
Reklama
- 0,5 kg filetów z soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 150 g masła,
- łyżka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- cukier.
Reklama
Filety posól, oprósz mąką, skrop oliwą. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz ok. 20 minut. Do soku z cytryny dodaj żółtka i 2 łyżki wody. Sos wstaw do większego naczynia z gorącą wodą i ubijaj, dodając powoli roztopione masło. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Powinien być lekko kwaśny. Rybę podawaj z ziemniakami, sosem i brokułami. Jeśli brokuły przetrzesz i dodasz do sosu, będzie miał lepszy smak i zielony kolor.
Reklama
Reklama
Reklama