Świąteczne ciasteczka korzenne
Aromatyczne, korzenne i kruche - idealne na świąteczny stół. Wypróbuj przepis na korzenne ciasteczka.
- Ewa Kosakowska
- 250 g mąki,
- 125 g margaryny Palmy,
- 100 g cukru,
- proszek do pieczenia – na koniec łyżeczki,
- cukier waniliowy,
- 1 jajko,
- przyprawa do piernika,
- 1 łyżka imbiru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- otarta skórka z cytryny.
Mąkę i imbir przesiać, wymieszać z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodać margarynę i dokładnie posiekać nożem lub plastikową łopatką. Margaryna ma przybrać postać maleńkich kawałeczków dokładnie obsypanych mąką. Wtedy wbić jajko, siekać jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagnieść ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste. 2 Kulę ciasta schować do lodówki. Kiedy się chłodzi nasmarować margaryną brytfannę do pieczenia, przygotować foremki, wałek i słomkę do napojów do wycinania dziurek (jeśli ciasteczka mają być na choinkę). Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać ciasteczka, dziurkować, układać na blasze. 3 Piec ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Zobacz inne przepisy na ciasteczka
Zobacz także
Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłane przez Ewę Kosakowską.