Reklama
  • 250 g mąki,
  • 125 g margaryny Palmy,
  • 100 g cukru,
  • proszek do pieczenia – na koniec łyżeczki,
  • cukier waniliowy,
  • 1 jajko,
  • przyprawa do piernika,
  • 1 łyżka imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • otarta skórka z cytryny.

Mąkę i imbir przesiać, wymieszać z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodać margarynę i dokładnie posiekać nożem lub plastikową łopatką. Margaryna ma przybrać postać maleńkich kawałeczków dokładnie obsypanych mąką. Wtedy wbić jajko, siekać jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagnieść ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste. 2 Kulę ciasta schować do lodówki. Kiedy się chłodzi nasmarować margaryną brytfannę do pieczenia, przygotować foremki, wałek i słomkę do napojów do wycinania dziurek (jeśli ciasteczka mają być na choinkę). Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać ciasteczka, dziurkować, układać na blasze. 3 Piec ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Zobacz inne przepisy na ciasteczka

Zobacz także
Reklama

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłane przez Ewę Kosakowską.

Reklama
Reklama
Reklama