Świąteczne rogaliki
Święta na nie tylko pierniki i pierniczki. Wypróbuj przepis na aromatyczne i słodkie nadziewane rogaliki!
- Sylwia !
- 2,5 szklanki mąki,
- 1 kostka margaryny,
- 2 żółtka,
- 1 czubata łyżka gęstej śmietany,
- 1/4 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- cukier puder,
- marmolada / jabłka / czekolada.
Ze wszystkich podanych składników zagniatam ciasto i dzielę je na trzy równe części. Każdą część po kolei rozwałkowuję na placek i wycinam trójkąty o dowolnej wielkości ( w zależności od tego jakiej wielkości rogaliki chcecie uzyskać ). A i jeszcze przypominam, że w tym cieście nie ma proszku do pieczenia i drożdży, więc jakiej wielkości rogalik zrobicie, taki będzie i po upieczeniu. Do środka proponuję marmoladę lub czekoladę. Ja większość zrobiłam z czekoladą i mniejszą część z dżemem. Ale u mnie dżem nie do końca się sprawdził, aczkolwiek troszkę wyciekło z rogalików pod wpływem wysokiej temperatury. Natomiast czekolada okazała się strzałem w dziesiątkę pod każdym względem! Proponuję wypróbować, bo naprawdę warto! Piec 20 min. w 180 stopniach.
Zobacz inne przepisy na rogaliki
Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez Sylwia !.