Reklama

Reklama
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 kostka margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 czubata łyżka gęstej śmietany,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • cukier puder,
  • marmolada / jabłka / czekolada.

Ze wszystkich podanych składników zagniatam ciasto i dzielę je na trzy równe części. Każdą część po kolei rozwałkowuję na placek i wycinam trójkąty o dowolnej wielkości ( w zależności od tego jakiej wielkości rogaliki chcecie uzyskać ). A i jeszcze przypominam, że w tym cieście nie ma proszku do pieczenia i drożdży, więc jakiej wielkości rogalik zrobicie, taki będzie i po upieczeniu. Do środka proponuję marmoladę lub czekoladę. Ja większość zrobiłam z czekoladą i mniejszą część z dżemem. Ale u mnie dżem nie do końca się sprawdził, aczkolwiek troszkę wyciekło z rogalików pod wpływem wysokiej temperatury. Natomiast czekolada okazała się strzałem w dziesiątkę pod każdym względem! Proponuję wypróbować, bo naprawdę warto! Piec 20 min. w 180 stopniach.

Zobacz inne przepisy na rogaliki

Reklama

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez Sylwia !.

Reklama
Reklama
Reklama