Twarożkowy jeżyk
Wypróbuj przepis na twarogowego jeża. To ciekawy pomysł na śniadanie dla dziecka.
Opublikowano: sobota, 14 grudnia 2013 21:59
Reklama
Reklama
- 30 dag półtłustego twarogu
- opakowanie kiełków rzeżuchy
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- kawałek czerwonej papryki
- 2 ziarenka czarnego pieprzu
- sól
- pieprz
Reklama
- Twaróg przełóż do miseczki, rozdrobnij widelcem. Dodaj szczyptę soli i śmietanę. Całość zmiksuj blenderem na gładko.
- Z masy twarogowej uformuj wilgotnymi dłońmi dwie łezki. Każdą ułóż na osobnym talerzyku. Jeden koniec każdej łezki lekko zaookrąglij, a drugi spłaszcz i wydłuż, aby powstał pyszczek. W czubek wetknij ziarenko pieprzu – to będzie nosek.
- Z papryki wytnij cztery małe kwadraciki i porób z nich oczka. Rzeżuchę ułóż na grzbietach jeżyków – to będą kolce. Danie gotowe. Podawaj z pieczywem posmarowanym masłem.
Reklama
Reklama
Reklama