Wypróbuj przepis na twarogowego jeża. To ciekawy pomysł na śniadanie dla dziecka.
30 dag półtłustego twarogu
opakowanie kiełków rzeżuchy
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
kawałek czerwonej papryki
2 ziarenka czarnego pieprzu
sól
pieprz
Twaróg przełóż do miseczki, rozdrobnij widelcem. Dodaj szczyptę soli i śmietanę. Całość zmiksuj blenderem na gładko.
Z masy twarogowej uformuj wilgotnymi dłońmi dwie łezki. Każdą ułóż na osobnym talerzyku. Jeden koniec każdej łezki lekko zaookrąglij, a drugi spłaszcz i wydłuż, aby powstał pyszczek. W czubek wetknij ziarenko pieprzu – to będzie nosek.
Z papryki wytnij cztery małe kwadraciki i porób z nich oczka. Rzeżuchę ułóż na grzbietach jeżyków – to będą kolce. Danie gotowe. Podawaj z pieczywem posmarowanym masłem.