Wegańskie racuchy bananowe (dla alergika)
Wypróbuj nasz przepis na wegańskie placki, racuchy bananowe. To danie smaczne, lekko słonawe. Można je podać alergikom, bezglutenowcom i tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni.
- Przepis dodała nasza czytelnika Joanna G.
- 3 dojrzałe banany
- 3 łyżki masła orzechowego (u mnie z crunchy, żeby coś chrupało)
- 3 łyżki mąki kukurydzianej (z górką)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (z górką)
- szczypta soli
Banana miksujemy na gładko, dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia składników (powinna wyjść gęsta masa jak na racuchy). Smażymy na patelni delikatnie posmarowanej olejem. Placuszki bardzo dobrze się smaży, nie wymagają głębokiego tłuszczu.
Placuszki są delikatnie słodkie za sprawą banana i zarazem delikatnie słone przez użycie masła orzechowego z solą i dodanie jeszcze odrobiny soli. Podajemy z ulubioną konfiturą, twarożkiem, syropem klonowym i posypanymi orzechami, czy jak tam Wam się wymarzy. Smacznego!
Zobacz inne przepisy na racuchy dla dziecka