Zapiekana dynia makaronowa
Dynia - właśnie zaczął się na nią sezon! Wykorzystaj go i zrób zapiekaną dynię makaronową, jest pyszna! To lekka odskocznia od tradycyjnych przepisów z dynią.
- Edipresse
- dynia makaronowa średniej wielkości
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanka mleka
- garść startego twardego sera żółtego
Dynię przetnij na pół, usuń pestki. Piecz przecięciem w dół mniej więcej godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Na blachę wlej trochę wody i uzupełnij w razie potrzeby. Po upieczeniu widelcem wzrusz miąższ, aż pojawią się nitki.
Przygotuj sos: w garnku rozgrzej łyżkę masła, dodaj zmiażdżony czosnek i krótko przesmaż. Dodaj mąkę i wymieszaj z masłem. Wlej mleko i trzepaczką dobrze rozmieszaj. Sos gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Delikatnie wymieszaj powstały sos z dynią makaronową, posyp serem żółtym i zapiekaj w temp. 200 st. C, aż ser się rozpuści.
Zobacz więcej przepisów na zapiekanki dla dziecka