Reklama

Reklama
  • dynia makaronowa średniej wielkości
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanka mleka
  • garść startego twardego sera żółtego

Dynię przetnij na pół, usuń pestki. Piecz przecięciem w dół mniej więcej godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Na blachę wlej trochę wody i uzupełnij w razie potrzeby. Po upieczeniu widelcem wzrusz miąższ, aż pojawią się nitki.
Przygotuj sos: w garnku rozgrzej łyżkę masła, dodaj zmiażdżony czosnek i krótko przesmaż. Dodaj mąkę i wymieszaj z masłem. Wlej mleko i trzepaczką dobrze rozmieszaj. Sos gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Delikatnie wymieszaj powstały sos z dynią makaronową, posyp serem żółtym i zapiekaj w temp. 200 st. C, aż ser się rozpuści.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na zapiekanki dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama