Reklama
  • 3 ziemniaki
  • łyżka masła
  • 3/4 szklanki różyczek brokułów
  • 4 różyczki kalafiora kilka krążków białej części pora
  • pomidor
  • pół szklanki mleka następnego
  • 2 łyżki mąki
  • mała pierś kurczaka
  • łyżka drobno posiekanego koperku

Reklama

Ziemniaki ugotuj w łupinach, jeszcze ciepłe obierz i pokrój w cienkie plasterki. Mięso ugotuj i drobno posiekaj. Kalafior i brokuły ugotuj. Pora drobno posiekaj. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Na jego dnie ułóż plastry ziemniaków, tak by jeden trochę zachodził na drugi. Równomiernie rozłóż na nich malutkie różyczki kalafiora. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząsteczki. Ułóż między kalafiorem, posyp drobno posiekanym porem i pokrojonym mięsem. Przygotuj sos: wymieszaj wodę z mąką i odpowiednią ilością proszku mlecznego. Brokuły zmiksuj, dodaj do sosu, wsyp posiekany koperek i wymieszaj. Polej sosem wierzch dania. Zapiekaj w piekarniku w 180°C przez ok. 20 minut.

Reklama
Reklama
Reklama