Reklama

Reklama
  • 1 duża dynia (ok. 2 kg)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 100 g śliwek suszonych
  • 100 g moreli suszonych
  • 75 g orzeszków pinii
  • Mały kawałek kłącza imbiru
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta chilli

Dynię obieramy ze skóry i wyjmujemy z niej pestki. Następnie kroimy w małą kostkę. Obieramy cebulę, ziemniaki i również kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plastry, dodajemy po 50 g suszonych moreli i śliwek. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka, do którego wlewamy ok. 2 litrów wody, dodajemy sól i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 40 minut. Następnie dodajemy utarty imbir i pozostałe przyprawy, blendujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dekorujemy zupę suszonymi owocami i orzeszkami pinii.

Reklama

Zobacz więcej przepisów z dynią dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama