Reklama
  • makaron wstążki, np. Lubella Jajeczna 5 jaj
  • 1,5 litra rosołu lub bulionu
  • 30 g suszonych podgrzybków
  • mała cebula
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 30 g masła klarowanego
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji

  1. Grzyby zalej 1/2 litra wrzącej wody, zakryj i odstaw na 30 minut, następnie odcedź, zostawiając wodę z moczenia grzybów.
  2. Na maśle klarowanym zeszklij drobno pokrojoną cebulę, dodaj grzyby i smaż przez około 5 minut, często mieszając.
  3. Zagotuj rosół, przełóż grzyby i gotuj przez około 30 minut.
  4. Zdejmij z ognia, zabiel śmietanką, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Podawaj z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
  6. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na zupy dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama