Zupa grzybowa
Zupa grzybowa świetnie nadaje się na święta, ale możesz ją także robić bez okazji. Jest pyszna, aromatyczna i świetnie komponuje się z makaronem. Oto łatwy przepis na zupę grzybową.
- mat. pras. Lubella
Opublikowano: czwartek, 12 grudnia 2019 19:41
Reklama
- makaron wstążki, np. Lubella Jajeczna 5 jaj
- 1,5 litra rosołu lub bulionu
- 30 g suszonych podgrzybków
- mała cebula
- 150 ml śmietanki 30%
- 30 g masła klarowanego
- szczypta soli i pieprzu do smaku
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
- Grzyby zalej 1/2 litra wrzącej wody, zakryj i odstaw na 30 minut, następnie odcedź, zostawiając wodę z moczenia grzybów.
- Na maśle klarowanym zeszklij drobno pokrojoną cebulę, dodaj grzyby i smaż przez około 5 minut, często mieszając.
- Zagotuj rosół, przełóż grzyby i gotuj przez około 30 minut.
- Zdejmij z ognia, zabiel śmietanką, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Podawaj z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
- Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na zupy dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama