Zupa pomidorowa z kluseczkami
Sprawdź, jak zrobić zupę pomidorową z kluskami.
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 09:11
Obrane warzywa (90 g):
Reklama
- 1/2 średniej wielkości marchwi (60 g),
- 1/2 pietruszki (10 g),
- cząstka selera (10 g),
- por (10 g),
- średni pomidor (80 g), l
- żółtko (20 g),
- łyżeczka mąki pszennej (5 g),
- woda (100 ml).
Reklama
Warzywa umyj, obierz, opłucz, podziel na kilka kawałków, włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pomidora sparz wrzątkiem, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki i dodaj do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, pietruszkę i selera, a marchew i pomidory zmiksuj. Przygotuj lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody. Ciasto wlej cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i kilka razy ją zagotuj. Jeśli kluseczki są wielkości drobnej kaszy i bardzo miękkie, danie to nadaje się dla dziecka od 10. miesiąca życia. Przed podaniem sprawdź temperaturę potrawy.
Reklama
Reklama
Reklama