Zdrowe odżywianie jest ważne zawsze – ale w ciąży przede wszystkim. Jeżeli nie masz pewności, czy twoja dieta w ciąży jest prawidłowa, oto 10 zasad, które pomogą ci to sprawdzić.
1. Pij 1,5 l płynów dziennie!
Pijesz, dopiero, gdy czujesz, że masz suche gardło? Uwaga, pragnienie to objaw, że twój organizm jest JUŻ lekko odwodniony. A ten stan może pociągnąć za sobą wiele nieprzyjemnych (a nawet groźnych) konsekwencji. Dlaczego odpowiednie nawodnienie organizmu jest tak istotne? Ponieważ woda odpowiedzialna jest za regulację temperatury ciała, zapewnia transport różnych substancji oraz stanowi środowisko dla wielu reakcji zachodzących w naszym "wnętrzu". Warto wiedzieć, że woda to także eliksir dla urody – odpowiednie nawodnienie wpływa na wygląd skóry, sylwetkę oraz dobre samopoczucie. Najlepszym sposobem nawodnienia organizmu jest picie naturalnej wody mineralnej, pochodzącej z podziemnych pokładów. Pamiętaj przy tym, że również kawa, herbata czy zupy jarzynowe uzupełniają płyny. Zaleca się spożywanie 1,5 – 2 litrów płynów każdego dnia.
Czytaj także: Picie wody w ciąży
2. Pamiętaj o pięciu porcjach warzyw i owoców dziennie!
Zalety warzyw i owoców są nieocenione! Obniżają one ryzyko zachorowania na wiele poważnych chorób, zaopatrują organizm w cenne witaminy, są smaczne, niskokaloryczne (!), a każda pora roku daje Ci możliwość wypróbowania różnych ich rodzajów. Mogą stanowić kolorowy dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę. Światowa Organizacja Zdrowia określiła idealną dzienną porcję warzyw i owoców (ok. 500g), zalecając ich spożycie pięć razy dziennie. Warzywa i owoce najlepiej jeść w surowej postaci lub gotowane na parze – wówczas w największym stopniu zachowują swoje cenne właściwości odżywcze. Do 5 porcji warzyw i owoców wliczyć można również porcję owoców suszonych, talerz zupy jarzynowej czy szklankę wyciskanego soku owocowego.
3. Jedz dużo produktów pełnoziarnistych!
Produkty z pełnego ziarna nie tylko dobrze smakują, ale są również doskonałym źródłem błonnika, który sprawia, że po ich zjedzeniu dłużej czujesz się syta. Błonnik to również składnik, który reguluje pracę jelit i wspomaga procesy trawienne, dzięki czemu sprzyja walce w zaparciami w ciąży. W twojej diecie nie może go zabraknąć, dlatego tak ważne jest, aby porcja produktów z pełnego ziarna występowała w menu przynajmniej 3 razy dziennie. Najlepiej zacząć od smacznego i sycącego śniadania – produkty pełnoziarniste to również doskonałe źródło energii!
4. Unikaj tłuszczów zwierzęcych!
Niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, do których należą np. kwasy omega 3, twój organizm nie potrafi wytworzyć, dlatego musisz je dostarczyć wraz z pożywieniem. Głównym ich źródłem są oleje roślinne, np. olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej z pestek winogron oraz ryby i oleje rybie. Wykazują one wszechstronne, korzystne działanie na organizm: odgrywają ogromną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia (żylaki w ciąży to częsta przypadłość), wpływają korzystnie na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, wspomagają rozwój i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, w tym kory mózgowej i oczu oraz wspomagają układ odpornościowy.
5. Spożywaj w rozsądnych ilościach produkty bogate w cukry proste!
Twój organizm potrzebuje cukrów prostych (w zalecanych ilościach) do prawidłowego funkcjonowania. Mózg wykorzystuje około 25% energii, którą codziennie dostarczasz z żywnością. Energia potrzebna do pracy tego organu wyzwalana jest z glukozy, dlatego mówimy, że cukry proste są źródłem szybko dostępnej energii. Nie oznacza to jednak, że w dobrze zbilansowanej diecie nie ma miejsca na pyszne słodkości. Najważniejsze jest, aby w ich spożyciu zachować zdrowy rozsądek i nie przesadzać z nadmierną ilością.
Oblicz: kalkulator wagi w ciąży