Reklama

Planuję ciążę i słyszałam, że trzeba brać kwas foliowy. Nie tylko w ciąży, ale właśnie wcześniej. Nie wiem tylko, od kiedy najlepiej. Ewelina ze Szczecina

Reklama

Kwas foliowy najlepiej zacząć przyjmować trzy miesiące przed planowaną ciążą (to wystarczy, by nasycić nim organizm) i brać do końca pierwszego trymestru. Zaleca się suplementację, bo ilość kwasu foliowego, którą dostarczamy wraz z jedzeniem, jest niewystarczająca.

To prawda, że najwięcej kwasu foliowego jest w warzywach zielonych (m.in. brokułach, bobie, brukselce, grochu, kapuście, natce pietruszki, szpinaku, sałacie), a także w warzywach strączkowych, papryce, pestkach dyni i słonecznika, migdałach. Niestety, jest niezwykle wrażliwy i niewiele potrzeba, aby go zniszczyć. Nie służy mu bowiem:

  • długie gotowanie
  • światło słoneczne i wysoka temperatura
  • długie przechowywanie


Zobacz też: 10 najważniejszych witamin i minerałów, które trzeba brać w ciąży

Konsekwencje braku kwasu foliowego

Narzędzia dla rodziców mamotoja.pl

Kalkulator wagi w ciąży Czytaj więcej

Kwas foliowy jest bardzo potrzebny rozwijającemu się płodowi. Jego niedobór w organizmie ciężarnej może być przyczyną powstania wady cewy nerwowej u płodu (bardzo poważna wada), która powstaje wcześnie, bo 19–30 dni po zapłodnieniu. Uzupełnienie jego zapasów znacznie zmniejsza ryzyko choroby u dziecka.

Reklama

Konsultacja merytoryczna

dr n. med. Renata Jaczyńska

Specjalistka z zakresu położnictwa i ginekologii i perinatologii, specjalizuje się w diagnostyce prenatalnej. Pracuje na stanowisku Starszego Asystenta w Klinice Położnictwa i Ginekologii Instytutu Matki i Dziecka
Reklama
Reklama
Reklama