Kwas askorbinowy, znany jako witamina C, jest bardzo ważnym składnikiem ludzkiego organizmu. Pomaga przeprowadzać wiele procesów chemicznych i dostarcza substancji odżywczych do komórek. Suplementowanie witaminy C w ciąży powinno odbywać się jednak zawsze pod kontrolą ginekologa, ponieważ nie tylko jej niedobór, lecz także nadmiar jest niebezpieczny. Na szczęście witamina ta znajduje się w wielu smacznych owocach i warzywach, więc jeśli tylko przyszła mama dba o ich odpowiednią ilość w ciążowej diecie, raczej nie powinna mieć obaw, że ma za mało witaminy C.

Reklama

Spis treści:

Jak działa witamina C?

Witamina C wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu poprzez udział w wielu procesach metabolicznych. Odpowiednia suplementacja witaminy C to:

  • sprawne stawy – wpływa na produkcję kolagenu, głównego budulca tkanki chrzęstnej,
  • zdrowe serce – uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne oraz reguluje ciśnienie tętnicze,
  • prawidłowy metabolizm glukozy – obniża poziom kortyzolu (glikokortykosteroidów), czyli hormonu, który jest odpowiedzialny za zwiększenie poziomu cukru we krwi,
  • sprawnie funkcjonujący mózg – wspiera dojrzewanie neuronów i bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • lepszy nastrój – bierze udział w uwalnianiu się oksytocyny, czyli hormonu szczęścia,
  • łagodniejszy przebieg stanów zapalnych,
  • ładniejsza skóra – witamina C to naturalny przeciwutleniacz, który m.in. zapobiega starzeniu się skóry i poprawia jej elastyczność.

Witamina C, podawana w odpowiednich dawkach, przyczynie się do zmniejszenia ryzyka pojawiania się raka żołądka. Ze względu na swoje właściwości jest także stosowana jako uzupełnienie chemioterapii.

Czy w ciąży można brać witaminę C?

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u ciężarnej to 90–100 mg. Taką ilość można bez trudu przyswoić, jedząc warzywa i owoce, które ją zawierają. Dodatkowo badania naukowe pokazują, że witamina C spożywana w formie naturalnych produktów jest o wiele łatwiej przyswajalna niż w postaci suplementu z apteki. To oznacza, że łykanie witaminy C w tabletkach jest u większości ciężarnych zbędne (zwłaszcza że znajduje się też w preparatach multiwitaminowych dla kobiet w ciąży). Jeśli jednak lekarz na podstawie badań stwierdzi, że należy ją suplementować, trzeba to robić w dawkach ściśle przez niego określonych.

Zobacz także

Nadmiar witaminy C w ciąży: czy może zaszkodzić?

W przypadku kobiet ciężarnych nadmiar witaminy C może być szkodliwy i wywołać:

Nadmiar witaminy C w ciąży może spowodować zaburzenia rozwojowe u dziecka, a w I trymestrze ciąży nawet obumarcie płodu.

Niedobór witaminy C w ciąży

Zbyt mała podaż witaminy C do organizmu ciężarnej również jest szkodliwa i może spowodować wady rozwojowe u płodu, takie jak np. zaburzenia układu nerwowego, przejawiające się problemami z koncentracją i pamięcią. Niedobór witaminy C wpływa też negatywnie na ciężarną. Może przyczynić się do powstania wielu dolegliwości i schorzeń, które z kolei mogą mieć zły wpływ na rozwój dziecka, a nawet spowodować poronienie. Są to:

  • rozpulchnienia dziąseł,
  • krwawienia,
  • obrzęki,
  • ból mięśni i stawów,
  • anemia,
  • osteoporoza,
  • osłabienie,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • szkorbut,
  • zaburzenia neurologiczne.

Źródła witaminy C

Jeżeli chodzi o tę witaminę, nie ma większego problemu z jej suplementacją, ponieważ zawiera ją wiele owoców i warzyw – bardzo wskazanych nie tylko dla kobiet w ciąży. Witamina C znajduje się np. w:

  • papryce,
  • kapuście,
  • szpinaku,
  • brokułach,
  • natce pietruszki,
  • ziemniakach,
  • pomidorach,
  • porzeczkach (zwłaszcza czarnych),
  • malinach,
  • truskawkach,
  • poziomkach,
  • dzikiej róży,
  • cytrusach.

Co można brać na przeziębienie w ciąży?

Jeśli przyjmujesz suplementy witaminowe dla kobiet w ciąży, przy przeziębieniu nie łykaj witaminy C bez porozumienia z lekarzem. Najprawdopodobniej w przyjmowanym przez ciebie preparacie jest już duża dawka tej witaminy, a jej nadmiar może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych.

Przez lata powszechnie uważało się, że zażywanie witaminy C łagodzi objawy przeziębienia i przyspiesza powrót do zdrowia. Najnowsze badania kliniczne nie potwierdzają tego. Z ich analizy wynika, że przyjmowanie witaminy C w czasie przeziębienia ani nie skraca, ani nie łagodzi jego objawów.

Jeżeli chodzi o przeziębienie w ciąży, to najlepiej leczyć je domowymi sposobami. Przyszła mama nie może zażywać wielu ogólnie dostępnych preparatów. Odpowiednia dieta, zawierająca wymienione wyżej owoce i warzywa może natomiast pomóc w zbudowaniu lepszej odporności organizmu, dlatego warto o nią zadbać nie tylko w czasie przeziębienia czy nawet całej ciąży, lecz także w ogóle w życiu. Naturalne metody leczenia przeziębienia w ciąży, choć bezpieczne, nie zawsze są skuteczne, dlatego zawsze warto udać się do lekarza na konsultację.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama