Okres pomiędzy pierwszym a trzecim rokiem życia jest dla dziecka bardzo ważny. Aby rozwijało się prawidłowo, rosło i miało siłę zdobywać świat, w jego diecie nie może zabraknąć odpowiedniej ilości kalorii, witamin i mikroelementów.
Śniadanko Puchatka
– 2 łyżki płatków owsianych,
– 1 jabłko,
– 3 łyżki jogurtu,
– 1 łyżeczka zmielonych ziaren słonecznika,
– rodzynki,
– łyżeczka miodu, łyżeczka serka homogenizowanego,
– płatki kukurydziane.
Płatki owsiane namocz wieczorem w 0,5 szklanki wody. Rano podgrzej, dodaj rodzynki, jogurt, słonecznik, utarte jabłko. Można osłodzić miodem. Włóż masę do salaterki, posyp płatkami kukurydzianymi, ozdób łyżeczką serka homogenizowanego i owocami.
Twarożek Gąski Balbinki
– 10 dag twarogu,
– pomidor,
– 1 zielony ogórek,
– kilka rzodkiewek,
– szczypiorek, sałata,
– 2 łyżki śmietany,
– szczypta soli.
Pokrój warzywa w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj. Twarożek rozetrzyj na gładką masę, dodaj śmietanę i warzywa. Podawaj do chleba.
Kaszka Łasuszka
– 4 łyżki kaszy kukurydzianej,
– jabłko, rodzynki,
– 1 łyżeczka masła, jagody.
Kaszę kukurydzianą ugotuj na wodzie. Starte jabłuszko upraż w małym rondelku, dodaj masło i rodzynki, połącz z kaszą. Przełóż do salaterki. Osłódź do smaku. Wierzch udekoruj jagodami, truskawkami, malinami, kawałkami banana i pomarańczy. Podawaj z mlekiem lub jogurtem.

Kilkumiesięczne maleństwo może zjeść zupkę, nawet jeśli nie ma jeszcze zębów, a poza tym można w niej zmieścić dużą ilość niezbędnych dziecku składników odżywczych. Jest ciepła, więc rozgrzewa, a dzieci zwykle akceptują jej łagodny smak. Zupkę dla niemowlaka trzeba zmiksować. Do tej dla dziecka, które już gryzie, warzywa wystarczy zetrzeć lub drobno pokroić. Dodając do zupy mięso czy żółtko, sprawisz, że posiłek będzie pełnowartościowy. Dla niemowląt dopiero zaczynających jeść zupy mięso gotuje się oddzielnie i dodaje do zupy na końcu (wywar z mięsa czasem uczula). Zaś przygotowując obiad dwudaniowy, zupę można ugotować tylko z warzyw. Choć zupy warto jeść codziennie, niektóre z nich mają charakter odświętny, np. migdałowa. Jarzynowa z kaszą jaglaną (od 1. roku) Składniki: - mała marchewka - pietruszka - kawałek selera - kawałeczek pora - łyżka kaszy jaglanej - łyżeczka posiekanego koperku - łyżka oliwy - sól morska do smaku Wykonanie: Warzywa umyj, obierz, wypłucz, zetrzyj na tarce o grubych otworach, pora drobno pokrój. Duś około 5 minut w małej ilości wody. Następnie dolej 1,5 szklanki przegotowanej wody i wsyp kaszę jaglaną. Gotuj 20 minut. Dodaj oliwę i posiekany koperek. Barszczyk miksowany (od 9. miesiąca) Składniki: - mała marchewka - kawałeczek pora - nieduży ziemniak - nieduży burak - natka pietruszki - łyżeczka masła - 40 g surowego mięsa z piersi indyka (kawałek wielkości około 1/4 dłoni) Wykonanie: Warzywa umyj, obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Mięso umyj, oczyść. Razem w warzywami wrzuć je do wrzącej wody i gotuj 25–30 minut. Gdy składniki będą miękkie, dodaj natkę i wszystko zmiksuj (zupa powinna być dość gęsta). Dodaj masło, wymieszaj. Zupkę ozdób posiekaną natką. [CMS_PAGE_BREAK] Zupa migdałowa (od 2. roku) Składniki: - 20 dag...

Sałatka z wołowiną (dla karmiącej mamy) SAŁATKA: - 5–6 liści sałaty rzymskiej - 3/4 szklanki ugotowanej zielonej fasolki szparagowej - 4 przepiórcze jajka - kawałek polędwicy wołowej (lub innego chudego mięsa wołowego) - łyżeczka oliwy - 10 pomidorków koktajlowych - ćwierć opakowania kiełków rzodkiewek - listki świeżej bazylii SOS: - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki wody mineralnej - suszona bazylia i oregano - łyżka posiekanej natki pietruszki - odrobina brązowego cukru - pieprz kolorowy WYKONANIE: Mięso umyj, osusz, pokrój w dość cienkie paski. Na patelnię z rozgrzaną łyżeczką oliwy włóż mięso. Obsmaż krótko i odstaw. Liście sałaty dokładnie umyj, osusz i porwij. Jajka przepiórcze ugotuj w osolonej wodzie, przestudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół. Ugotowaną fasolkę szparagową pokrój na kawałki długości 2 cm. Zmiksuj oliwę z wodą, bazylią, oregano i posiekaną natką oraz odrobiną brązowego cukru i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Sałatę, mięso, połówki pomidorków, fasolkę przełóż do miski, polej sosem i delikatnie wymieszaj. Na wierzch rozłóż połówki jajek przepiórczych, listki bazylii i posyp kiełkami rzodkiewki. 10. Do sałatki podaj kromki razowej bagietki. ZALETA: wołowina zawiera mnóstwo żelaza. Wiosenny omlecik (niemowlę 11–12 miesięcy) SKŁADNIKI: - jajko - płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki wody mineralnej gazowanej - 2 łyżki mrożonego groszku - 2 minimarchewki WYKONANIE: Jajko zmiksuj z mąką i wodą. Minimarchewki wrzuć do wrzącej wody. Po około 5 minutach dodaj groszek i trzymaj na ogniu kolejne 5–7 minut. Odcedź warzywa. Marchewki pokrój w niezbyt cienkie plasterki i razem z groszkiem dodaj do rozbełtanej masy jajecznej, delikatnie wymieszaj. Na małą patelnię do beztłuszczowego smażenia wlej przygotowaną masę i smaż na wolnym ogniu około 5 minut, aż omlet się...
Dobrze skomponowana działa uspokajająco – jak szklanka ciepłego mleka wypita przed snem. Kolacja powinna być łatwo strawna i zawierać wysokowartościowe produkty spożywcze dostarczające białka, witamin oraz składników mineralnych – chude mięso, mleko i jego przetwory (kwaszone mleko, kefir, jogurt naturalny z dodatkiem miodu lub świeżych owoców). Młodszym dzieciom lepiej podawać białe pieczywo. Ciemne niekiedy może wywoływać dolegliwości trawienne, więc podajemy je od czasu do czasu w niewielkich ilościach. W drugim roku życia stopniowo przyzwyczajamy dziecko do jedzenia pieczywa pełnoziarnistego. Spraw, aby kolacja była nie tylko lekka, ale i smaczna! 1. Omlet z groszkiem – 1 cienki plasterek szynki, – 1 łyżka zielonego groszku, – 1 jajko, – 2 łyżeczki mleka, – 1 łyżeczka masła lub oleju, – szczypta soli. Posiekaj szynkę, młody groszek opłucz, wrzuć na 2-3 minuty do wrzącej wody i odcedź. Roztrzep na puszystą masę jajko z 2 łyżeczkami mleka i odrobiną soli. Rozgrzej masło (olej) na małej patelni teflonowej. Zmieszaj masę jajeczną z dodatkami (szynką i groszkiem) i wlej ją na patelnię. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż jajko się zetnie i lekko przyrumieni. Delikatnie podważ omlet, wyłóż na talerz i podziel na porcje jak pizzę. Dodaj pomidor pokrojony w cząstki i od razu podawaj do jedzenia. 2. Bukiet warzywny z jajem – 2-3 różyczki kalafiora, – 1 mały ziemniak, – 1/2 małej marchwi, – 1 jajko, – 2 łyżeczki masła, – 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku. Umyj ziemniaka i marchewkę, obierz, opłucz i włóż do lekko osolonej wody (około 1 szklanki), dodaj różyczki kalafiora i ugotuj do miękkości (15-20 minut). Jajo umyj, sparz wrzątkiem, wbij do szklanki z 1 łyżeczką masła i wstaw szklankę do rondelka z wrzącą wodą. Wodę gotuj tak długo, aż...