Okres pomiędzy pierwszym a trzecim rokiem życia jest dla dziecka bardzo ważny. Aby rozwijało się prawidłowo, rosło i miało siłę zdobywać świat, w jego diecie nie może zabraknąć odpowiedniej ilości kalorii, witamin i mikroelementów.
Śniadanko Puchatka
– 2 łyżki płatków owsianych,
– 1 jabłko,
– 3 łyżki jogurtu,
– 1 łyżeczka zmielonych ziaren słonecznika,
– rodzynki,
– łyżeczka miodu, łyżeczka serka homogenizowanego,
– płatki kukurydziane.
Płatki owsiane namocz wieczorem w 0,5 szklanki wody. Rano podgrzej, dodaj rodzynki, jogurt, słonecznik, utarte jabłko. Można osłodzić miodem. Włóż masę do salaterki, posyp płatkami kukurydzianymi, ozdób łyżeczką serka homogenizowanego i owocami.
Twarożek Gąski Balbinki
– 10 dag twarogu,
– pomidor,
– 1 zielony ogórek,
– kilka rzodkiewek,
– szczypiorek, sałata,
– 2 łyżki śmietany,
– szczypta soli.
Pokrój warzywa w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj. Twarożek rozetrzyj na gładką masę, dodaj śmietanę i warzywa. Podawaj do chleba.
Kaszka Łasuszka
– 4 łyżki kaszy kukurydzianej,
– jabłko, rodzynki,
– 1 łyżeczka masła, jagody.
Kaszę kukurydzianą ugotuj na wodzie. Starte jabłuszko upraż w małym rondelku, dodaj masło i rodzynki, połącz z kaszą. Przełóż do salaterki. Osłódź do smaku. Wierzch udekoruj jagodami, truskawkami, malinami, kawałkami banana i pomarańczy. Podawaj z mlekiem lub jogurtem.
Żywienie
08 stycznia 2007
Aby maluch zdrowo rósł w jego diecie nie może zabraknąć odpowiedniej ilości kalorii, witamin i mikroelementów.
Polecamy
Porady