


Nie wszystkie wigilijne dania nadają się dla małych dzieci, choć niektórych mogą spróbować już niemowlaki. To m.in. kisiel żurawinowy, barszczyk czerwony gotowany z buraków czy pieczona ryba, np. łosoś. Jednak niektórych świątecznych potraw nie można podawać dzieciom - nie warto ryzykować.
Dlaczego nie należy podawać niektórych wigilijnych dań małym dzieciom?
Większość wigilijnych dań jest ciężkostrawna, zwłaszcza te zawierające kiszoną kapustę i grzyby, czyli np. zupa grzybowa, kapusta z grzybami, pierogi z grzybami. Niedojrzały układ pokarmowy dziecka po prostu nie poradzi sobie ze strawieniem takich dań, a dziecko będzie się źle czuło, będzie je bolał brzuszek. A po co ci zarwana noc i patrzenie na cierpiące dziecko? Chwila przyjemności przy jedzeniu nie jest tego warta.
Zobacz też: Burza w brzuchu - dr Feleszko radzi, jak leczyć biegunkę
Uwaga na słodkości!
Uważaj też na słodkości, które królują na wigilijnym stole. Choć są domowej roboty, w większych ilościach też nie są wskazane. Zwłaszcza jeśli zawierają mak, nie są lekkostrawne, choć w małych ilościach można pozwolić dziecku ich spróbować. Zwykle też zawierają miód, więc jeśli to pierwsza okazja, gdy twoje dziecko go próbuje, obserwuj, czy nie reaguje na niego alergicznie (miód to silny alergen). Najbezpieczniejszy jest oczywiście kisielek żurawinowy - dziecko może go jeść niemal bez ograniczeń (zdrowy rozsądek!).
Zatem miłych, spokojnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia!
Zobacz też: Przepisy dla alergika bez mleka, jajek i glutenu - do druku






Gdy zbliża się wigilia, karmiąc piersią, możesz zastanawiać się, czy będziesz musiała zmodyfikować świąteczne menu, aby nie zaszkodzić dziecku. Przez lata uważano, że mama karmiąca nie powinna jeść grzybów, kapusty i smażonych, ciężkostrawnych ryb, ponieważ mogą one powodować kolkę u maluszka. Obecnie wiadomo, że dieta mamy karmiącej nie istnieje i dopóki dziecko nie wykazuje żadnych alergii pokarmowych, nie trzeba stosować diety eliminacyjnej. Poniżej przedstawiamy potrawy wigilijne dla matki karmiącej, które może jeść bez obaw. Wigilia a karmienie piersią: co na wigilię dla matki karmiącej? Tradycyjne świąteczne potrawy są ciężkostrawne, ale nie oznacza to, że karmiąc piersią, trzeba z nich rezygnować. W menu wigilijnym dla matki karmiącej mogą znaleźć się wszystkie dania, które będą znajdowały się na stole. Ryba w galarecie – najlepiej przygotuj ją z ryb morskich (np. z łososia), bo zawierają dużo jodu, nienasyconych kwasów tłuszczowych i... jedz potrawę do woli. Sałatka śledziowa – śledzie możesz jeść w każdej postaci, zarówno w oleju, śmietanie, jak i w przeróżnych sałatkach. Śledzie są jednymi ze zdrowszych ryb, ponieważ nie kumulują rtęci. Polecane są przez ekspertów nie tylko dla mam karmiących, lecz także dla kobiet ciężarnych. Zupa grzybowa – jest ciężkostrawna, ale jeśli nie obawiasz się swoich problemów trawiennych, możesz spokojnie ją jeść. Dziecku na pewno nie zaszkodzi. Temat grzybów przy karmieniu piersią wiele mam wciąż zastanawia. Tymczasem po ich zjedzeniu mleko nie staje się nagle ciężkostrawne i nie powoduje kolek i innych dolegliwości brzuszkowych. Barszcz czerwony – jest lekkostrawny, zawiera dużo soli mineralnych i błonnika, a buraki są prawdziwą bombą witaminową. Możesz go pić albo jeść w postaci zupy z uszkami (choć...