Kleiki i kaszki dla dzieci od piątego miesiąca życia przygotowuje się z ryżu lub z kukurydzy. Są one źródłem:
- białka roślinnego,
- skrobi, błonnika,
- witamin z grupy B,
- mikroelementów.
Niektóre kaszki i kleiki dla niemowląt i małych dzieci wzbogacane są w witaminy B1, B2, żelazo, a niekiedy w wapń i fosfor.
Nie zawierają cukru (sacharozy), by dziecko nie przyzwyczajało się do słodkiego smaku.
Sprawdź, dlaczego należy ograniczać sól i cukier w diecie dziecka?
Rozpoczynamy od podawania małych porcji (1 łyżki) obserwując reakcje organizmu dziecka. Niemowlętom, które dobrze tolerują kaszki bezglutenowe można przygotowywać mieszanki z różnych zbóż. Dla starszych niemowląt i dzieci powyżej pierwszego roku produkowane są kaszki i kleiki z dodatkiem mleka (mleczne).
1. Kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym
dla dzieci żywionych sztucznie od szóstego miesiąca
– mleko następne płynne 150 g (np. Bebiko 2, Nan 2, Gerber 2),
– 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej,
– 1/5 szklanki wody,
– dodatkowe 50 ml wody, jako uzupełnienie wody, która wyparuje.
Kaszkę rozprowadź w zimnej wodzie i pozostaw na godzinę, aby nasiąkła. Potem gotuj ją ok. 25 minut na wolnym ogniu – uzupełniaj wodę w miarę jej parowania. Przygotuj porcję mleka jak w recepturze, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Do ugotowanej kaszki dodaj przygotowane mleko, wymieszaj. Sprawdź temperaturę posiłku przed podaniem dziecku. Zamiast kaszki kukurydzianej możesz wykorzystać gotowy kleik kukurydziany przeznaczony dla niemowląt i małych dzieci.
Jedna porcja dla malucha = ok. 180 g
Uwaga! Kleik kukurydziany nie wymaga gotowania. Należy dodać go bezpośrednio do mleka przygotowanego wcześniej według przepisu podanego na opakowaniu i wymieszać.
Jakie kaszki dla niemowląt - opinie
2. Zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i masłem
dla dzieci karmionych piersią oraz żywionych sztucznie od siódmego miesiąca
– 1/2 małej marchewki,
– 1/2 małego ziemniaka,
– 1/2 małej pietruszki,
– 1-2 różyczki mrożonych brokułów,
– łyżeczka świeżego masła,
– 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej,
– 1/2 szklanki wody.
Kaszkę kukurydzianą zalej 30 ml przegotowanej i ostudzonej wody. Marchew, ziemniaka i pietruszkę starannie umyj, cienko obierz ze skórki i jeszcze raz opłucz. Brokuły opłucz zimną wodą. Wszystkie warzywa włóż do wrzącej wody, dodaj kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając od czasu czasu, gotuj na małym ogniu około pół godziny. Po ugotowaniu zmiksuj zupę, dodaj świeże masło i jeszcze raz zagotuj. Wartość odżywczą zupy można zwiększyć dodając pół świeżego żółtka. Przed wybiciem jaja ze skorupki starannie je umyj, sparz wrzątkiem przez minutę i dopiero potem oddziel białko od żółtka.
Jedna porcja dla malucha = 180 g
Uwaga! Zupę rozmieszaną z żółtkiem należy zagotować!
Zobacz 13 zasad karmienia metodą BLW