Przepisy na kaszki dla niemowlaka
Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Nie wymagają gotowania. Kleik czy kaszkę można dodać do zupy, papki jarzynowej, owoców i mleka modyfikowanego.
- Edipresse
Kleiki i kaszki dla dzieci od piątego miesiąca życia przygotowuje się z ryżu lub z kukurydzy. Są one źródłem:
- białka roślinnego,
- skrobi, błonnika,
- witamin z grupy B,
- mikroelementów.
Niektóre kaszki i kleiki dla niemowląt i małych dzieci wzbogacane są w witaminy B1, B2, żelazo, a niekiedy w wapń i fosfor.
Nie zawierają cukru (sacharozy), by dziecko nie przyzwyczajało się do słodkiego smaku.
Sprawdź, dlaczego należy ograniczać sól i cukier w diecie dziecka?
Rozpoczynamy od podawania małych porcji (1 łyżki) obserwując reakcje organizmu dziecka. Niemowlętom, które dobrze tolerują kaszki bezglutenowe można przygotowywać mieszanki z różnych zbóż. Dla starszych niemowląt i dzieci powyżej pierwszego roku produkowane są kaszki i kleiki z dodatkiem mleka (mleczne).
1. Kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym
dla dzieci żywionych sztucznie od szóstego miesiąca
– mleko następne płynne 150 g (np. Bebiko 2, Nan 2, Gerber 2),
– 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej,
– 1/5 szklanki wody,
– dodatkowe 50 ml wody, jako uzupełnienie wody, która wyparuje.
Kaszkę rozprowadź w zimnej wodzie i pozostaw na godzinę, aby nasiąkła. Potem gotuj ją ok. 25 minut na wolnym ogniu – uzupełniaj wodę w miarę jej parowania. Przygotuj porcję mleka jak w recepturze, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Do ugotowanej kaszki dodaj przygotowane mleko, wymieszaj. Sprawdź temperaturę posiłku przed podaniem dziecku. Zamiast kaszki kukurydzianej możesz wykorzystać gotowy kleik kukurydziany przeznaczony dla niemowląt i małych dzieci.
Jedna porcja dla malucha = ok. 180 g
Uwaga! Kleik kukurydziany nie wymaga gotowania. Należy dodać go bezpośrednio do mleka przygotowanego wcześniej według przepisu podanego na opakowaniu i wymieszać.
Zobacz także
Jakie kaszki dla niemowląt - opinie
2. Zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i masłem
dla dzieci karmionych piersią oraz żywionych sztucznie od siódmego miesiąca
– 1/2 małej marchewki,
– 1/2 małego ziemniaka,
– 1/2 małej pietruszki,
– 1-2 różyczki mrożonych brokułów,
– łyżeczka świeżego masła,
– 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej,
– 1/2 szklanki wody.
Kaszkę kukurydzianą zalej 30 ml przegotowanej i ostudzonej wody. Marchew, ziemniaka i pietruszkę starannie umyj, cienko obierz ze skórki i jeszcze raz opłucz. Brokuły opłucz zimną wodą. Wszystkie warzywa włóż do wrzącej wody, dodaj kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając od czasu czasu, gotuj na małym ogniu około pół godziny. Po ugotowaniu zmiksuj zupę, dodaj świeże masło i jeszcze raz zagotuj. Wartość odżywczą zupy można zwiększyć dodając pół świeżego żółtka. Przed wybiciem jaja ze skorupki starannie je umyj, sparz wrzątkiem przez minutę i dopiero potem oddziel białko od żółtka.
Jedna porcja dla malucha = 180 g
Uwaga! Zupę rozmieszaną z żółtkiem należy zagotować!
Zobacz 13 zasad karmienia metodą BLW
[CMS_PAGE_BREAK]
3. Pulpety z cielęciny i kaszki manny
dla dzieci karmionych piersią oraz żywionych sztucznie od dziesiątego miesiąca życia
– 1/5 małej marchwi,
– 1/2 małej pietruszki,
– 1/2 łyżeczki pokrojonego w kostkę selera,
– 4 łyżeczki mielonej surowej cielęciny,
– 2 łyżeczki kaszy manny,
– 1/2 łyżeczki zielonej pietruszki,
– 1/2 surowego żółtka,
– pół szklanki wody.
Zmiel kawałek chudej cielęciny. Jajko starannie umyj, sparz wrzątkiem, oddziel białko od żółtka. Do zmielonego mięsa dodaj żółtko, opłukaną i bardzo drobno posiekaną zieloną pietruszkę, kaszkę mannę. Wszystko dokładnie wymieszaj, uformuj 2-4 okrągłe kotlety.
Warzywa umyj, obierz, opłucz, seler pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę utrzyj na grubej tarce jarzynowej. Wrzuć je do wrzącej osolonej wody. Włóż pulpety i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 20-30 minut. Podaj dziecku z ziemniakami purée na drugie danie.
Jedna porcja dla malucha = 1-2 pulpety (40 g) + 50 g warzyw
4. Deser jabłkowo-ryżowy z jogurtem naturalnym
dla dzieci karmionych piersią oraz żywionych sztucznie od jedenastego-dwunastego miesiąca życia
– 3 łyżeczki kleiku ryżowego,
– 1/2 średniego jabłka,
– 2 łyżki naturalnego jogurtu,
– łyżeczka cukru,
– 1/5 szklanki wody.
Jabłko (najlepiej winne, niezbyt słodkie) starannie umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Zagotuj wodę z cukrem, a następnie dodaj uprzednio starte jabłko, kleik ryżowy i wszystko starannie wymieszaj. Wyłóż deser na talerzyk. Możesz w nim zrobić niewielkie zagłębienie, by wlać w nie jogurt naturalny. Podawaj dziecku potrawę łyżeczką. Ten deser będzie mu z pewnością smakował. Możesz wykorzystać to karmienie jako naukę samodzielnego jedzenia.
Jedna porcja dla malucha = ok. 150 ml
5. Kaszka waniliowa
od dziesiątego miesiąca życia
– 7 miarek mleka modyfikowanego następnego,
– 210 ml wody,
– 3 łyżeczki kaszki manny,
– wanilia w lasce lub esencja naturalnej wanilii.
Zagotuj wodę w rondelku. Odlej połowę do czystej, wygotowanej butelki lub wyparzonego porcelanowego kubeczka. Lekko ostudź, wsyp mleko i wymieszaj je. Do pozostałej wody wsyp kaszkę i gotuj ją na wolnym ogniu, ciągle mieszając ok. 7-10 minut. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę startej na drobnej tarce wanilii lub 1-2 krople esencji wanilii. Ugotowaną kaszkę dodaj do mleka, wymieszaj. Podawaj dziecku po sprawdzeniu temperatury.
Jedna porcja = 200-220 ml