Superfoods – 10 najzdrowszych produktów
Superfoods to produkty, które powinny znaleźć się w diecie każdego, zwłaszcza osób, które potrzebują dużej dawki witamin i składników mineralnych, czyli kobiet w ciąży, dzieci, rekonwalescentów. Sprawdźcie, co powinniście włączyć do swojego menu!

1 z 11

Do diety zawsze warto włączyć superprodukty, mające mnóstwo prozdrowotnych właściwości, ale przede wszystkim należy pamiętać, że powinna być ona urozmaicona. Jedząc tylko superfoods, w dodatku monotonnie, wcale nie przysłużysz się swojemu zdrowiu. Na kolejnych stronach znajdziesz listę 10 bardzo zdrowych produktów, których włączenie do codziennego menu zaowocuje lepszym zdrowiem i samopoczuciem.
Co to jest superfood?
Superfood to produkty, które zawierają mnóstwo witamin, składników mineralnych, antyoksydantów, a dobrych tłuszczów - zdecydowanie więcej niż inne z tej samej grupy. Wszystkie one są niezbędne do zachowania zdrowia. Wszystkie te składniki zawarte są w nich w ponadprzeciętnych ilościach. Mądre włączenie tych produktów do codziennej diety pozwoli odstawić suplementy, zregenerować organizm, a nawet wyleczyć choroby i zapobiegać takim przypadłościom cywilizacyjnym jak cukrzyca czy otyłość.
Przeczytaj, dlaczego kasza powinna znaleźć się w twojej codziennej diecie
Polskie i zagraniczne superfood
Istnieje wiele list superfoods, ponieważ nie ma jednego, oficjalnego zestawienia. Możemy podzielić je na polskie - najczęściej przez nas niedoceniane – i zagraniczne (je z reguły znamy najlepiej) superprodukty.
Lista 10 polskich superfood:
- Buraki
- Czosnek
- Jarmuż
- Dynia
- Kasza jaglana
- Aronia
- Czarna porzeczka
- Orzechy włoskie
- Siemię lniane
- Miód
Lista 10 zagranicznych superfood:
- Jagody goji
- Spirulina
- Jagody acai
- Nasiona chia
- Komosa ryżowa
- Awokado
- Miód Manuka
- Młody jęczmień
- Surowe kakao, czyli zmielone ziarna kakaowca
- Żeń-szeń
Zobacz też: Chia – jedz na zdrowie, ale zachowaj ostrożność!
content:0_18868,0_24079,0_22014,0_24062:CMNews
2 z 11

Spirulina
Jest to rodzaj algi morskiej, która uważana jest za jedno z najbardziej wartościowych pokarmów, jakie istnieją: wszystko dzięki łatwo przyswajalnemu białku i bogactwu witamin. To nie wszystko! Spirulina jest bogata w enzymy, bioflawonoidy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają schudnąć. Spirulinę żywą, sproszkowaną i w formie tabletek z łatwością kupisz w sklepach internetowych.
3 z 11

Orzechy i migdały
Najlepsze są świeże, więc jeśli masz możliwość kupowania orzechów w łupinach, najlepiej prosto z drzewa, nie wahaj się. Jeżeli kupujesz wyłuskane, zwracaj uwagę, by nie było ciemnych i wyschniętych sztuk. Orzechy stanowią cenne źródło białka, zdrowych tłuszczów, pistacje to bogactwo witaminy B6, nerkowce – żelaza i cynku, orzeszki ziemne obfitują w pierwiastki śladowe i przeciwutleniacze, a migdały to skarbnica minerałów i wapnia.
Sprawdź: Przepisy na potrawy z orzechami
4 z 11

Jagody acai
Małe, fioletowe jagody acai to owoce amazońskich drzew palmowych. Często można je spotkać w postaci suszonej. Zawierają skoncentrowaną dawkę witamin, minerałów i aminokwasów: mają zbawienny wpływ na stawy, oczyszczają organizm, poprawiają koncentrację, wzrok i odporność, pomagają zrzucić zbędne kilogramy, a nawet opóźniają procesy starzenia się. Acai zawiera: witaminy A, B1, B2, B3, witaminę E i C, fosfor, magnez, wapń, potas, białko, niezbędne kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3, omega-6, wszystkie niezbędne aminokwasy, jak również enzymy odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie komórek.
Jagody acai możesz dodać np. do bananowej owsianki
5 z 11

Amarantus
Amarantus to inaczej szarłat - tak po polsku nazywa się ta roślina. Jest odporna na suszę i dość łatwa w uprawie, dlatego kiedyś był niezwykle popularny i ze względu na swoje właściwości, stosowany jako pokarm sportowców i wojowników. Zawiera łatwo przyswajalną, lekkostrawną skrobię, dużo białka i żelaza, nie zawiera natomiast glutenu. Nasiona lub olej amarantusa są polecane chorym na chorobę wieńcową.
6 z 11

Awokado
Awokado, czyli... smaczliwkę zwyczajną, kupisz w niemal każdym warzywniaku. Wybierając awokado zwróć uwagę, by nie miało plam i przebarwień i nie było bardzo twarde. Awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze i witaminy: A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy, substancje mineralne: wapń, potas i fosfor. Uważane jest za sprzymierzeńca odchudzających się, wegetarian, osób borykających się z dolegliwościami gastrycznymi. Włącz awokado do swojej diety, np. w postaci uniwersalnego guacamole.
Zobacz też przepis na pyszny sos guacamole
7 z 11

Jagody goji
Są dostępne w większości sklepów ze zdrową żywnością i w wielu delikatesach. Jagody goji to źródło witamin i minerałów, zawierają aminokwasy, witaminy A, B1, B2, C, E, pierwiastki śladowe, jak: mangan, cynk, żelazo, miedź, nikiel, chrom, magnez, wapń, potas, sód, kobalt, selen, kadm, fosfor, a także beta-karoten. W Chinach uważa się, że są one owocami przedłużającym życie. Działają odmładzająco, redukują zmarszczki, podobno opóźniają też siwienie włosów. Dobrze działają na wzrok oraz organy wewnętrzne. Najlepiej smakuje jako dodatek do ciast, sałatek, muesli, jogurtu, koktajli.
8 z 11

Oliwa z oliwek
Najlepsza jest jak najświeższa, z pierwszego tłoczenia, tłoczona na zimno. Są sklepy, w których można znaleźć oliwę niemal prosto od producenta – takie oliwy są najlepsze, mają najwięcej aromatu, witamin, antyoksydantów. Oliwa ma właściwości antynowotworowe, poprawia odporność, ma zbawienny wpływ na układ krwionośny, skórę, włosy i paznokcie.
Zobacz też: Masło, margaryna czy oliwa? 7 ważnych faktów o tłuszczach dla dzieci
9 z 11

Komosa ryżowa
Komosa ryżowa (quinoa) – do kupienia w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Nie zawiera glutenu, za to dużo białka i witamin. Można stosować ją jako dodatek do zup, muesli. Bardzo zdrowo jest stosować ją jako podstawę sałatek.
Zobacz też: Zdrowa dieta - co to znaczy w praktyce?
10 z 11

Ziarno kakaowca
W postaci kakao, czyli proszku ze startego kakaowca, zawiera mnóstwo antyoksydantów. Dzięki temu dłużej będziemy młodzi i zapewnimy sobie najlepsza ochronę przed nowotworami. Kakao poprawia pamięć, koncentrację, obniża ciśnienie, jest bogate w magnez. Unikajmy jednak słodzonego kakao z dodatkami i czekolad mlecznych i deserowych – mimo dodatku kakao, nie są zdrowe przez dużą zawartość białego cukru i dodatki smakowe. Najlepiej wybierać ciemne kakao dobrej jakości i gorzką czekoladę o krótkim składzie.
Sprawdź: przepisy na pyszne czekoladowe smakołyki do przygotowania w domu
11 z 11

Kiełki
Kiełki
Kiełki bez problemu kupisz w niemal każdym sklepie, a najlepiej, jeśli przygotujesz w domu – to wcale nie jest trudne! Są bardzo zdrowe i doskonale pasują do wielu dań - i kanapek, i sałatek. Kiełki rzodkiewki mają właściwości uodparniające, przeciwzapalne, dezynfekujące. Są lekkostrawne, poprawiają trawienie. Kiełki lucerny pomagają łagodzić objawy menopauzy. Kiełki brokułów mają właściwości antynowotworowe, kiełki buraka leczą anemię. Samo zdrowie!
Zobacz też: Szczypiorek, natka, rzeżucha, czyli witaminy prosto z parapetu