Fotolia Przepisy Pączki z różą 28 stycznia 2015 Przepis na pączki z różą, pączek z konfiturą z róży Tatiana Audycka-Szatrawska Ciasto: 60 dag mąki 1 szklanka mleka 5 dag drożdży 13 dag masła 8 dkg cukru 8 żółtek 2 jajka 1 kieliszek rumu pół łyżeczki skórki otartej z cytryny szczypta soli pół szklanka cukru pudru 1 szklanka konfitur z róży Lukier: 25 dag cukru pudru 3 łyżki słodkiej śmietanki 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej Ciasto: Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżeczkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka i jajka z pozostałym cukrem i masłem na pianę. Dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli, arak i skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto dobrze. Przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uformować małe pączki, nadziewać je konfiturami. Poczekać aż urosną. Ciasto jest rzadkie. Lekko rozlewa się po stolnicy, tworząc placki. Po wrzuceniu na wrzący tłuszcz pączki staną się ponownie okrągłe. Rozgrzać smalec w głębokim rondlu. Wkładać pączki. Smażyć na rumiano. Przewracać podczas smażenia. Odsączyć. Ułożyć lukier. Lukier: Utrzeć cukier ze śmietanką na gładką masę o konsystencji miodu. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Pączki smarować pędzelkiem. Wypróbuj inne przepisy na pączki Polecamy: Drożdżówki z bakaliami Czy można jeść truskawki w ciąży? Tak, ale nie zawsze! (czy mogą wywołać uczulenie u dziecka?)