GRY
 
 

Kolorowy omlecik

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

omlet, pomidory, potrawa, kuchnia, jedzenie
fot. Fotolia

Składniki

  • 2 jajka
  • pomidor
  • 1/4  czerwonej papryki
  • 3 różyczki brokułów
  • cebulka dymka
  • 50 g startego żółtego sera
  • 3 plasterki szynki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

Paprykę, pomidora i dymkę pokrój w plasterki, szynkę w paski. Brokuły podziel na małe kawałki. Warzywa i szynkę podsmaż na rozgrzanym oleju – ok. 5 min. Jajka ubij ze śmietaną i szczyptą soli, dodaj ser, wymieszaj. Zalej warzywa masą jajeczną, smaż pod przykryciem ok. 5 min. Z patelni zdejmij pokrywkę, przykryj talerzem i przytrzymując go, energicznie odwróć patelnię, wykładając omlet na talerz. Podawaj pokrojony na porcje jak tort.

Nasza rada: Warzywa smażone są ciężej strawne, dlatego rzadko podawaj je maluszkowi. Gdy usmażysz je na dobrze rozgrzanym oleju, wchłoną wtedy mniej tłuszczu.

Ocena (0 oceny)

0.0
Więcej:
Doładuj
Przeładuj