Obiad dla dzieci: pomysły na szybkie i zdrowe obiady dla dzieci [przepisy]
Obiad dla dzieci to czasem nie lada wyzwanie, zwłaszcza gdy ma być zdrowy, pyszny i jednocześnie szybki w przygotowaniu. Zerknij na nasze propozycje i wybierz pomysł na pyszny obiadek, który wyczarujesz w pół godziny.
- Magdalena Drab
Tak, obiad dla dzieci może być gotowy w 20-30 minut. Wśród naszych propozycji znajdziesz pomysły na obiad dla dzieci, które lubią placki, naleśniki, zupy oraz dla małych fanów makaronu czy ryżu.
Obiad dla dzieci: pomysły na smaczne i zdrowe dania:
- Obiad dla dzieci: jednodaniowy i zdrowy
- Obiad dla najmłodszych dzieci: przepisy
- Szybki obiad dla dzieci: czy może być smażony lub z mikrofali?
Obiad dla dzieci: jednodaniowy i zdrowy
Szybki i smaczny obiad dla dzieci nie musi składać się z dwóch dań. Proponujemy szybkie obiady dla dzieci z makaronem, ryżem i bez mięsa − robi się je ekspresowo!
Pożywna zupa: krupnik
Składniki:
1/2 małej marchewki,
1/2 małego ziemniaka,
łyżeczka pokrojonego pora,
łyżeczka pokrojonego korzenia pietruszki,
2 płaskie łyżeczki drobnej kaszki krakowskiej,
łyżeczka masła,
natka pietruszki,
150 ml wody.
Warzywa zalej wodą i gotuj prawie do miękkości. Następnie uzupełnij wodę i do gotującej się zupki wsyp, ciągle mieszając, kaszkę krakowską. Gotuj na małym ogniu 8-10 minut. Następnie, gdy kaszka będzie miękka, zestaw krupnik z ognia, dodaj masło i w razie potrzeby uzupełnij zupkę gorącą wodą.
Jeśli chcesz przygotować krupnik dla dzieci w wieku przedszkolnym lub starszych, przygotuj:
1 litr wody
cebulę,
1 marchewkę,
3 ziemniaki,
4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej,
koperek lub pietruszkę,
łyżkę oleju i łyżkę masła
liść laurowy,
sól
2-3 kuleczki ziela angielskiego.
Cebulę pokrój, a marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej. Podsmaż je na oleju i maśle. Pokrojone ziemniaki zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dodaj też sól (według uznania). Podsmażoną cebulę i marchewkę dodaj do garnka z ziemniakami i gotuj ok. 15 minut (tak, by ziemniaki były miękkie). Po tym czasie wsyp kaszę i gotuj jeszcze ok. 15-20 minut. Na koniec wsyp koperek (lub zieloną pietruszkę).
Więcej przepisów na pożywne zupy:
- Pyszna zupa z brokułów z grzankami bez mięsa
- Zupa krem z cieciorki i pomidorów
- Zupa-krem z kalafiora
- Zupa pomidorowa dla dzieci
Makaron z warzywami
Składniki:
20 dag makaronu np. wstążki
1/2 małej cukinii
1/2 czerwonej papryki
3 ząbki czosnek
2 pomidory
ostra papryka w proszku
oliwa
oregano
sól
pieprz
Na oliwie z pierwszego tłoczenia podsmażyć delikatnie czosnek, następnie dodać wcześniej umyte i pokrojone warzywa: cukinię i paprykę. Dusić przez moment, następnie dodać pokrojone pomidory i przyprawy. Dusić kilka minut na wolnym ogniu. Do warzyw dodać ugotowany al dente makaron. Wymieszać i podać.
Więcej przepisów na makaron z warzywami:
- Spaghetti z sosem
- Makaron z cieciorką i kardamonem
- Tagliatelle z groszkiem i śmietaną
- Canneloni ze szpinakiem
- Makaron kokardki z kremowym sosem pomidorowym
Ryż z dodatkami: ryż jabłkiem
Składniki
400 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
100 g ryżu
odrobina wody
2 jabłka
łyżka masła
cynamon
Do garnka wlej wodę oraz mleko i zagotuj. Następnie wsyp ryż. Gotuj na małym ogniu, często mieszając. Po 10 minutach zdejmij garnek z ognia i go przykryj. Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę. Podduś na maśle, dopraw cynamonem.
Więcej przepisów na ryż z dodatkami:
Naleśniki
Składniki:
szklanka mąki (czubata)
3/4 szklanki mleka
3.4 szklanki wody (gazowanej lub nie)
2 jajka
łyżka oleju
szczypta soli
cukier waniliowy (opcjonalnie)
By przygotować ciasto naleśnikowe, potrzebujesz jedynie mąki pszennej (może też być pełnoziarnista lub mieszana), mleka, trochę wody, jajek, cukru, soli, niewielkiej ilości oleju. Wymieszaj składniki i możesz zacząć smażyć. Ciasto możesz również przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Smaż na niewielkim ogniu z każdej strony, aż naleśniki osiągną rumiany kolor. Do naleśników pasuje prawie wszystko – zarówno słodkie dżemy, jak i pikantne sosy. Świetnym i szybkim wyborem będzie biały ser. Latem mogą być świeże owoce, np. truskawki, maliny i borówki. Zimą podduszone lub surowe tarte jabłka albo domowy dżem.
Więcej przepisów na naleśniki i placki:
Placki i omlety
Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki
1 jajko
1 i 1/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki cukru pudru (lub miód)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oleju roślinnego
szczypta soli
W misce miksera wymieszaj mąkę, jajko, proszek do pieczenia, cukier (lub miód), miękkie masło i mleko. Ciasto powinno być dość gęste. Odstaw na 20 minut. Rozgrzej małą teflonową patelnię (najlepiej taką do jajek sadzonych). Wlewaj na nią po łyżce ciasta i smaż. Kiedy na górnej części naleśniczka pojawią się bąbelki, przewrócić go na drugą stronę.
Więcej przepisów na omlety i placki:
- Omlet grzybek
- Omlet z warzywami
- Placki dyniowo-jabłkowe – z syropem klonowym
Obiad dla najmłodszych dzieci: przepisy
Szybki obiad – pod względem wartości odżywczych – też może być przygotowany na szóstkę. Chcesz znać sekret sukcesu? Zdrowy obiad musi zawierać trzy składniki:
- węglowodany złożone – masz do wyboru: makaron, ryż, kaszę lub mąkę;
- białko – znajdziesz je w mięsie, rybach, strączkach, tofu, jajku i serze;
- błonnik plus witaminy oraz składniki mineralne – są w warzywach i owocach. Zimą korzystaj z mrożonek – mrożone owoce i warzywa nie straciły nic na wartości.
Obiad dla niemowlaka:
- Zupa jarzynowa ze słoneczkiem
- Kuskus z kurczakiem i warzywami
- Mus warzywny z rybą
- Omlet z groszkiem i szynką
- Zupka warzywna z żółtkiem
- Zupa marchwiowa z żółtkiem
Obiad dla dwulatka:
- Zupa krem z cieciorki i pomidorów
- Ryba z brokułami
- Potrawka z kurczakiem i kuskusem
- Łosoś pieczony w ziołach
- Makaron ze szparagami
- Zapiekanka z cukinią
Jeśli chodzi o obiady dla dzieci w wieku przedszkolnym, możesz przygotować potrawy, które z przyjemnością zje nie tylko przedszkolak, ale i wszyscy członkowie rodziny. Na przykład?
- Pierogi z soczewicą
- Kotlety z buraków i fasoli
- Schab nadziewany szpinakiem, suszonymi pomidorami fetą
- Kuskus z kurczakiem i warzywami
- Zapiekanka z pulpecikami
Szybki obiad dla dzieci: smażony lub w mikrofali?
Dla dzieci (nie tylko na obiad) najzdrowsze są potrawy gotowane, pieczone, a także duszone. Mają one jednak tę wadę, że przygotowuje się je trochę dłużej niż smażone. Dlatego jeśli naprawdę się spieszysz i chcesz zrobić szybki obiad, wrzuć mięso na patelnię.
Raczej nie polecamy przygotowywania w kuchence mikrofalowej (dania są mniej smaczne, a poza tym – jak twierdzą niektórzy dietetycy – zmienia się w ten sposób struktura białek). Warto jednak w niej coś rozmrozić lub podgrzać. W awaryjnej sytuacji możesz również coś ugotować. Bez obaw, dziecku to nie zaszkodzi.
Zobacz także: