Pierogi z soczewicą
Pierogi z soczewicą to świetny pomysł na obiad - dla dorosłych i dla dzieci. Wypróbuj nasz przepis na pierogi z soczewicą, są lżejsze niż te z mięsem czy kapustą, a jeszcze pyszniejsze.
- Edipresse
Opublikowano: środa, 5 października 2016 10:45
Reklama
Na ciasto:
Reklama
- 50 dag mąki
- szklanka wrzątku
- łyżka oleju
Na farsz:
- 50 dag soczewicy
- papryczka chili
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki
Soczewicę ugotuj aż będzie miękka (ok. 15 minut).
W tym samym czasie przyrumień na patelni pokrojoną cebulę, następnie dodaj do niej posiekany czosnek, paprykę i duś przez chwilę, dopraw. Wymieszaj z soczewicą i natką.
Z mąki, wrzątku i oleju zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj cienko i wykrawaj szklanką krążki.
Nałóż na nie farsz, lep pierożki i gotuj we wrzątku. Podawaj z tłuszczem, przyrumienioną cebulką lub kwaśną śmietaną. Wypróbuj też podsmażonych lub pieczonych (jak na zdjęciu).
Reklama
Zobacz więcej przepisów na pierogi dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama