
Twoja dieta a smak mleka
Powinniśmy pamiętać, że to co jemy, wpływa na smak pokarmu. Smak pokarmu, wpływa natomiast na apetyt naszej pociechy. Jeśli Twoje dziecko je mało i niechętnie, zastanów się czy przyczyną nie jest to co sama jesz przed karmieniem. Spróbuj sobie przypomnieć co jadłaś przed? Jeśli zdarzyło ci się zjeść grejpfruta czy rzodkiewkę to możliwe, że maluszek wyczuwa gorzki posmak i właśnie dlatego je niechętnie.
Poczucie smaku kształtuje się stopniowo. Maluszek już od pierwszego dnia narodzin uczy się poznawać smaki i przygotowuje się do próbowania nowych pokarmów. Pierwszy jaki poznajemy – smak słodki, odczuwamy go już w życiu płodowym. Płód reaguje na smak wód płodowych - słodki smak zachęca go do ich połykania, inne smaki hamują ten odruch.
Noworodek zaś wzdryga się czując smak kwaśny i słony, z przyjemnością jednak próbuje wszystkiego co słodkie. Wiedza o smakach odczuwanych przez nasze pociechy pomoże nam odpowiednio „przygotowywać” się do karmienia, poprzez właściwe układanie smaków naszych posiłków wraz z wiekiem naszego dziecka.
Inne dzieci jedzą więcej - czy coś jest nie tak?
Martwisz się, że Twoja pociecha je mniej niż inne niemowlęta. Pamiętaj, że maluszek nie zawsze musi mieć ochotę na jedzenie. Niemowlęta, tak jak małe dzieci różnią się między sobą apetytem. Jedno lubi jeść większe posiłki co 3 godziny, inne małe porcje ale częściej, jeszcze inne lubi porządnie się najeść, po czym smacznie drzemać. Dlatego nie powinnaś się przejmować, jeśli pociechy twoich koleżanek jedzą dużo więcej niż Twój maluch.
Jak zachęcić dziecko do jedzenia?
Dogadzanie naszym pociechom nie jest sprawą prostą. Niemowlakom musimy stworzyć odpowiednie warunki spożycia posiłku. Często zdarza się, że w natłoku obowiązków nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków. Jemy w pośpiechu, zajmując się innymi sprawami lub rozrywkami np. oglądając telewizję. Dorosłym najczęściej to nie przeszkadza, niemowlakom jak najbardziej.
Oto najważniejsze zasady, które powinna zapamiętać i stosować mama każdego niejadka:
- regularność - przerwy pomiędzy posiłkami powinny być stałe i niezbyt długie,
- jakość - w każdym posiłku powinny się znaleźć produkty odpowiednie do wieku i zalecane w schemacie żywienia, który dostajemy wraz z książeczką zdrowia dziecka,
- intensywność smaku – należy unikać potraw o zbyt intensywnym smaku. Jedzenie nie powinno być zbyt słone, słodkie czy kwaśne,
- wygląd - dzieci również „jedzą najpierw oczami”. Maluszka nie zainteresuje posiłek składający się z białego ryżu, białej ugotowanej piersi z kurczaka i surówki z białej kapusty. Na pewno większy apetyt wyzwolą pulpeciki w sosie pomidorowym, z soczysto zielonymi brokułami, jasno pomarańczową marchewką i makaronem w kształcie bohaterów kreskówek. Zadbajmy więc o kolory i atrakcyjność,
- zapach - do przyrządzania potraw powinnyśmy używać aromatycznych ziół oraz dbać, by posiłek był ciepły. Zapach ciepłego jedzenia jest dużo intensywniejszy,
- spokój i cisza – w trakcie jedzenia maluch potrzebuje spokoju. Karmiąc dziecko powinniśmy wyłączyć telewizję i radio, schować zabawki i pozwolić skupić się dziecku na jedzeniu.
Dyskutuj na forum: Mój syn, który ma 3 miesiące nie chce pić z piersi, ani z butelki. Co robić?