
Warzywa to bogactwo składników, które organizm wykorzystuje do prawidłowego funkcjonowania. Może się zdarzyć, że dziecko nie od razu je polubi, ale nie poddawaj się. Brak warzyw w diecie to ryzyko, że małemu organizmowi zabraknie składników odżywczych ważnych m.in. dla odporności, np. witaminy C, beta-karotenu, żelaza, cynku, miedzi oraz błonnika regulującego pracę jelit. Dziecko powinno je jeść 2–3 razy dziennie.
Zacznij od zupki z marchewki i ziemniaka
Niemowlakowi karmionemu butelką podaj zupkę w 5. miesiącu, karmionemu piersią – w 7. Jeżeli zgodnie z zaleceniami specjalistów odrobinę kaszki manny podawałaś wcześniej w przecierze jarzynowym, a nie w mleku, maluch zna już smak warzyw.
Pierwsza zupka może być dwuskładnikowa, czyli z marchewki i ziemniaka albo tylko z jednego z tych warzyw. Dodaj do niej po łyżeczce kleiku ryżowego i masła lub oliwy. Potem wprowadź inne warzywa z włoszczyzny (pietruszkę, seler, por) oraz brokuły, kalafior, dynię, fasolkę szparagową, groszek. Najlepiej kolejno i pojedynczo, obserwując, jak dziecko na nie reaguje. Jeśli zdarzy się uczulenie, łatwo będzie wychwycić, co szkodzi.
Podawaj dziecku soki przecierowe
Rób je sama lub podawaj gotowe. Jako pierwszy możesz dać dziecku sok z jabłka, później marchwiowy. Potem przyjdzie czas na soki dwuskładnikowe, np. z jabłek i marchwi, dyni i winogron. Maluch nie może jednak dostawać ich zbyt dużo – nie mogą zastępować posiłków. W piątym 5. miesiącu dzienna porcja to nie więcej niż 100 ml, później – do 150 ml.
Rób dziecku jarzynki i surówki
Około 10. miesiąca, gdy dziecko będzie już sobie radziło z mniej rozdrobnionym jedzeniem, przygotuj jarzynkę na ciepło. Na początek drobno startą gotowaną marchewkę z dodatkiem oliwy i tartego jabłka. Potem jarzynkę z buraczków, purée z groszku czy fasolkę szparagową. Gdy dziecko skończy roczek, możesz zaproponować mu surówki – z drobno startej marchewki i jabłka, selera i jabłka z jogurtem naturalnym, kapusty i ogórka kiszonego startego na tarce albo posiekanej delikatnej kapusty pekińskiej. Surówki i sałatki przygotowuj tuż przed spożyciem.
Proponuj dziecku warzywa na przekąskę i do kanapek
Podawaj dziecku marchewkę albo kalarepkę pokrojoną w słupki, różyczki kalafiora, brokułu. Dwulatkowi przygotuj dip jogurtowy z ziołami do maczania warzyw. I pamiętaj, że kanapka też nie powinna obejść się bez warzywa, np. obranego ze skórki pomidora (po 10. miesiącu) czy ogórka (w 2. roku życia).